NJUJORK

Erdoan otkrio šta će biti s američkim pastorom koji je u turskom zatvoru

Američki državni sekretar Majk Pompeo u ponedjeljak je izrazio nadu da će Turska ovaj mjesec osloboditi evangelističkog pastora Endrjua Bronsona

Agencije

Index.hr

26.9.2018

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je da će o sudbini američkog pastora koji je pritvoren zbog optužbi za terorizam odlučivati turski sud, a ne političari te je najavio da će Turska nastaviti kupovati iransku naftu uprkos američkim sankcijama i očekuje da će s Njemačkom, kamo putuje u posjetu, povećati trgovinsku razmjenu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) u ponedjeljak je izrazio nadu da će Turska ovaj mjesec osloboditi evangelističkog pastora Endrjua Bronsona (Andrew Brunson). On je u julu premješten u kućni pritvor nakon što je u zatvoru proveo 21 mjesec, a taj je slučaj pogoršao odnose Ankare i Vašingtona, prenosi "Index.hr".

Erdoan je u utorak, tokom posjete Njujorku za godišnju Opću skupštinu Ujedinjenih naroda, rekao kako će bilo kakvu odluku o Bronsonu donijeti sud.

- Ovo je pravosudno pitanje. Bronson je pritvoren zbog optužbi za terorizam... Još jedno saslušanje održat će se 12. oktobra, ne znamo šta će se odlučiti, a političari neće imati utjecaja na odluku - rekao je.

Ako bude proglašen krivim, Bronson bi u zatvoru mogao provesti do 35 godina. On odbacuje krivicu.

- Kao predsjednik ja nemam pravo narediti njegovo oslobađanje. Pravosuđe je nezavisno. Pričekajmo i vidimo što će odlučiti sud - istaknuo je Erdoan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.