SVIJET

"Telegraph": Putin odlikovao jednog od osumnjičenih za trovanje Skripala

Ruslan Borišov učestvovao na ratištima u Ukrajini i Čečeniji

Telegraph.co.uk

O.Kavazović

26.9.2018

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je jednog od treniranih ubica za koje je raspisana potjernica zbog trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije. 

Pravi identitet jednog od osumnjičenih napadača na Skripala, kojeg je antiteroristička policija Velike Britanije otkrila nedavno pod imenom Ruslan Boširov, poznatiji je i pod imenom agent Anatolij Vladimirovič Čepiga. 

Tridesetdevetogodišnji Čepiga, koji je učestvovao u ratovima u Čečeniji i Ukrajini, odlikovan je kao heroj Ruske Federacije dekretom predsjednika te zemlje 2014. godine na jednoj ceremoniji koja je bila pod velom tajne.

Istraživački novinari "Belincata" otkrili su da predsjednik Rusije laže kada kaže da su trovači Skripala samo "nedužni civili". 

Čepiga, koji se predstavio kao Boširov, i njegov kolega Aleksandar Petrov, insistirali su na tome da su u Salisberiju bili kao turisti, odbacujući navode da su umiješani u trovanje novičokom.

Pravi identitet Petrova još nije razjašnjen, ali "Telegraph" je zaključio da je on u Britaniju putovao pod svojim imenom, a da u lažnom pasošu promijenio prezime. 

Bivši visoki oficir ruske vojske rekao je da je Čepiga visoko rangirana osoba u ruskoj vojsci i da je trovanje Skripala ustvari bilo naređeno od najviših instanci.

Isti izvor navodi da bi pokušaj ubistva od manje važnosti ustvari izveo nižerangirani oficir. 

Evropski nalog  za hapšenje i Interpolova potjernica izdati su za dvojac Boširov i Petrov zbog nedvojbene sumnje da su otrovali Skripala u Salisberiju.

Nakon što je "Scotland Yard" objavio svoje dokaze, uključujući i snimke nadzornih kamera koji su prikazali optuženi dvojac kako se kreće u blizini kuće agenta Skripala, dvojac se pojavio na ruskoj televiziji, po naređenju Putina, izjavivši da su oni zapravo uposlenici u fitnes industriji i da je njihova posjeta Britaniji bila turistička. 

Premijerka Tereza Mej (Theresa May) optužila je dvojac za pripadnost obavještajno sigurnosnoj agenciji Rusije, a sada je otkriveno da je agent Čepiga bio pripadnik specijalnih vojnih jedinica "Spetsnaz" koji je pod komandom GRU 17 godina, dok je Čepiga u tajnosti djelovao skoro devet godina.

Primio je više od 20 nagrada, uključujući i medalju heroja Ruske Federacije, ali za razliku od ostalih odlikovanih vojnika, njegovo odlikovanje nije toliko javno popraćeno. Medalje uručuje predsjednik lično, malom broju ljudi svake godine. 

Internetska stranica vojne akademije gdje je agent Čepiga studirao, sačinila je listu svojih alumnista koji su primili ovu medalju, s detaljnim opisom čina koji su prethodili primanju nagrade.

U slučaju Čepige navodi se da je on primalac počasne medalje heroja ruskog predsjednika Putina, a njegovo ime također je navedeno i na spomeniku počasnih alumnista vojne akademije, koja se nalazi uz granicu s Kinom. 

Tajnost nagrade agenta Čepige, kombinirana s tajmingom u 2014. godini, sugerira da je ona došla nakon aktivnosti u Ukrajini.

Godine 2014. Rusija nije bila uključena u sukobe ni u Čečeniji ni u Siriji i njegova jedinica - broj 75854 Četrnaeste nezavisne brigade Specijalne vojske "Spetsnaz"  fotografirana je na jednom ratištu u Ukrajini te godine. 

Umiješanost u rat u Ukrajini objasnio bi tajnost oko njegove nagrade, koja je navedena i od strane jedne veteranske grupe koja je na svojoj stranici navela da se heroj "može postati i u mirnim vremenima"

Agent Čepiga rođen je u jednom malom selu pokraj granice s Kinom, a u vojnu akademiju, koja je bila u blizini njegovog doma, pristupio je sa 18 godina. 

Akademija je elitna baza za komandose i oficire u "Spetsnazu". Obuku je završio 2001. godine, a u Čečeniji je služio tri puta kao pripadnik specijalne jedinice.

"Belingcat" i "Insider Russia" otkrili su da je Čepiga 2003. godine predao zahtjev za izdavanje pasoša pod pravim imenom, gdje je kao adresu stanovanja naveo položaj svoje jedinice u Habarovsku. Kontorle izdavanja pasoša otkrivaju da je posljednji pasoš dobio 2009. pod imenom Ruslan Borišov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.