SVIJET

Erdoan: Turska će nastaviti kupovati plin od Irana

Svi koraci koji se poduzimaju u interesu turskog naroda

Fena

Fena

27.9.2018

Predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da će Turska nastaviti kupovati plin od Irana i uz sankcije koje su SAD nametnule ovoj zemlji.

Erdoan, koji se nalazi u SAD povodom učešća na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, dao je intervju za Reuters.

Na konstataciju da će embargo prema Iranu na snagu stupiti u novembru, Erdoan je kazao da svi koraci koji se poduzimaju su u interesu turskog naroda.

- Čime ću ugrijati narod ako ne kupim plin (od Irana)? Trenutnu potrošnju plina u zemlji podmirujemo 50 posto iz Rusije, a ostalih 50 posto iz Irana, Iraka, Azerbejdžana, a ponekad i iz Alžira. Ako ne kupim plin, šta će raditi moj narod zimi? Zar nam nije cilj da usrećimo narod? Sve korake činimo u interesu turskog naroda. Odgovorni smo za spokojstvo i interes svog naroda- rekao je Erdoan.

Na pitanje u vezi sa sirijskim izbjeglicama u Turskoj, Erdoan je kazao:

- Oni su naši gosti. Oni bježe ispred Asadovog zuluma. Asadov režim i dalje bombardira. Da nema ovih samita, on bi nastavio s bombardiranjem. Koraci koji su učinjeni pokazali su horizont spokojstva i prosperiteta. Ove korake činimo s Rusijom i Iranom.

Aludirajući na sporazum o "zoni deeskalacije" u Idlibu, koji je 17. septembra potpisan s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Erdoan je kazao:

- To su bila očekivanja naroda Idliba. Kućama se vratilo 50-60 hiljada građana Idliba i uz njihovu pomoć ovaj proces će biti uspješan. Naoružane grupe su se počele povlačiti iz regije - rekao je Erdoan u intervjuu Reutersu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.