NJEMAČKA

Erdoan stigao u Berlin: Zbog jednog poteza u centru skandala

Njemački list "Bild" javio je da je turski predsjednik iz automobila mahao i da je, čini se, pokazivao znak egipatskog "Muslimanskog bratstva", sa četiri ispružena prsta i savijenim palcem

Erdoan s pratnjom na aerodromu u Tegelu

Srna

27.9.2018

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) stigao je danas na aerodrom Tegel u Berlinu, čime je započeo trodnevnu posjetu Njemačkoj, javili su tamošnji mediji.

Veliki dio centralnog Berlina zatvoren je za saobraćaj da bi se napravio sigurnosni kordon oko sjedišta njemačkog kancelara, palače predsjednika Njemačke i hotela "Adlon",  u kojem će boraviti Erdoan, zajedno sa svojom pratnjom.

Saobraćaj u glavnom gradu Njemačke blokiran je i kako bi se organiziralo nekoliko većih demonstracija na kojima će demonstranti kritizirati kršenje ljudskih prava u Turskoj, tokom Erdoanovog mandata.

Organizacije koje predstavljaju novinare i razne nacionalne manjine u Turskoj, kao što su Kurdi ili Aleviti, pozvale su na proteste, na kojima se očekuje oko 10.000 ljudi.

Protesti su planirani i u njemačkom gradu Kelnu u subotu, 29. septembra.

Erdoan je neposredno po dolasku na aerodrom privukao pažnju novinara. 

Njemački list "Bild" javio je da je turski predsjednik iz automobila mahao i da je, čini se, pokazivao znak egipatskog "Muslimanskog bratstva", s četiri ispružena prsta i savijenim palcem.

Znak koji je turski predsjednik pokazao koriste pristalice ove islamističke stranke, a Erdoan ga je pokazivao tokom ranijih govora, ali se na osnovu fotografija ne može potvrditi da je on zaista pokazivao znak "Muslimanskog bratstva", piše DW.

Erdoan će se tokom posjete Njemačkoj dva puta sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a primit će i vojno odlikovanje u predsjedničkoj palači u Berlinu, gdje će ga dočekati predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier).  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.