NJUJORK

Netanjahu optužio Iran da krije dokaze o nuklearnom programu

Tvrdi da imaju tajno postrojenje u Teheranu

AFP

index.hr

27.9.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Benjamin Netanyahu) optužio je Iran da je sakrio materijal za izradu nuklearne bombe u skladištu u Teheranu, što je dokaz da ta država nije odustala od svog nuklearnog programa.

Danas prvi put otkrivam da Iran ima još jedno tajno postrojenje u Teheranu, skriveno atomsko skladište za skladištenje velike količine opreme i materijala tajnog iranskog nuklearnog programa - rekao je Netanjahu na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, pokazavši sliku navodne lokacije.  

"Sakrivaju dokaze" 

Otkad smo pretresli atomski arhiv oni su zaposleni čišćenjem atomskog skladišta. Samo prošli mjesec su uklonili 15 kilograma radioaktivnog materijala. Znate li šta su učinili s njim? - upitao je Netanjahu.

"Izvukli su ga i rasprostranili diljem Teherana kako bi sakrili dokaze." 

Izraelski premijer je UN-ovu Međunarodnu agenciju za atomsku energiju pozvao da odmah izvrši inspekcije na lokaciji poznatoj Izraelu.

Netanjahu je u aprilu otkrio ono što je nazvao gomilom arhiva koje dokazuju tajni iranski nuklearni program, uoči odluke SAD-a da se povuče iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015.  

300 tona nuklearne opreme

Istaknuo je kako su iranski dužnosnici započeli čistiti atomsko skladište, no da imaju još mnogo posla jer imaju "barem 15 brodskih kontejnera, koji su golemi, 15 kontejnera punih nuklearne opreme i materijala koji su u njima".  

"To znači da je na toj lokaciji bilo do 300 tona nuklearne opreme i materijala", zaključio je izraelski čelnik.

Francuska, Velika Britanija, Kina, Njemačka i Rusija ostale su dio sporazuma s Iranom obećavajući da će ga sačuvati usprkos američkim sankcijama.  

Netanjahu je optužio europske sile da popuštaju Iranu. ''Zar ti europski čelnici nisu ništa naučili iz historije? Hoće li se ikad probuditi?" upitao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.