ANKETE

Više od 50 posto građana Velike Britanije podržava ostanak u EU

Agencije

Srna

28.9.2018

Više od polovine stanovnika Velike Britanije podržalo bi opciju ostanka u EU u slučaju drugog referenduma, rezultati su ankete britanskog Nacionalnog centra za socijalna istraživanja.

- Trenutno 52 posto građana želi da Velika Britanija ostane u EU, dok 48 posto podržava napuštanje bloka - rezultati su istraživanja.

Istraživač Džon Kertis (John Certis) istakao je da, iako su šanse za drugi referendum sve izglednije, i dalje nije jasno da li će oni koji žele da Britanija ostane u EU imati većinu na izborima, navodi "Sputnjik".

- U ovoj anketi prednjače oni koji žele da ostanu u EU, ali ta prednost je dosta tijesna i za sada nema naznaka da će se povećati. Štaviše, konačan rezultat zavisiće od preferenci onih koji nisu glasali prije dvije godine - rekao je Kertis.

Laburisti su najavili da će postaviti pitanje drugog glasanja u parlamentu ako poslanici ne usvoje eventualni sporazum EU i Britanije o "Bregzitu".

Na referendumu 2016. godine 51,89 posto Britanaca podržalo je napuštanje bloka, dok je 48,11 posto glasalo za ostanak u EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.