NJUJORK

Abas pred Generalnom skupštinom UN-a: Jerusalem nije na prodaju

Mir u regionu može biti uspostavljen samo ako bude formirana nezavisna država Palestina, u suprotnom slučaju nema mira i blagostanja na tom području

Fena

Fena

28.9.2018

Predsjednik Palestine Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN) u Njujorku istakao da Jerusalem nije na prodaju i da se ne može trgovati pravima palestinskog naroda. 

Osudio je i "zakon o jevrejskoj državi" koji je u julu ove godine usvojen u izraelskom parlamentu, napominjući da ovaj zakon legitimira diskriminaciju prema Palestincima koji čine oko 20 posto stanovništva Izraela.

Istakao je da je stoga takav zakon "rasistički" te da u velikoj mjeri sprečava mogućnost dvodržavnog rješenja.

- Ovaj zakon, suprotan međunarodnom pravu, premašio je sve crvene linije i bit će povod izgradnje rasističke države - upozorio je Abas u obraćanju prisutnima.

Govorio je i o ulozi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Bliskom istoku te dodao da s nestrpljenjem očekuje mirovnu inicijativu Vašingtona, podsjetivši da su SAD u međuvremenu napravile korake koji su pogrešni.

Od SAD je zatražio da preispitaju i ponište odluke o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, ukidanju pomoći Palestincima te da povuku podršku ilegalnim jevrejskim naseljima.

- Ovakve odluke potkopavaju dvodržavno rješenje - rekao je predsjednik Palestine, dodajući da je administracija u Vašingtonu "više na strani Izraela" zbog čega, kako je kazao, Palestinci neće prihvatiti da SAD budu jedini medijator u budućim mirovnim pregovorima.

Istakao je da mir u regionu može biti uspostavljen samo ako bude formirana nezavisna država Palestina s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, dodajući da u suprotnom slučaju nema mira i blagostanja na tom području.

Na kraju je naglasio da je palestinski narod podnio velike žrtve, ali da i dalje vjeruje u mir.

- Nismo protiv pregovora i nikada nismo odbili prijedlog da se pregovara. I dalje ćemo pružati ruku radi mira - kazao je Abas, prenosi TRT.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.