PREVARA

Mask optužen za prevaru zbog niza lažnih tvitova

Tvrde da Mask, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije tačno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milione dolara

Twitter

Index.hr

28.9.2018

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora "Tesle" Ilona Maska (Elona Musk) za prevaru zbog niza lažnih tvitova i traži da se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila te da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su dionice uvrštene na berzu.

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na federalnom sudu na Menhetnu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Mask putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica "Tesle" s berze i da je to za kompaniju "najbolji put naprijed".

Osnivač "Tesle" poručio je početkom avgusta i kako investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici - za petinu više od tadašnje cijene. 

Prema SEC-ovoj tužbi, Mask je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom na to da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao ni s jednim mogućim finansijerom. Ovom tužbom Mask je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojeg je SEC optužio za prevaru u vezi s vrijednosnim papirima. 

Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mom životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao - poručio je Mask u saopćenju.

SEC u tužbi traži da se Mask ukloni s čelne pozicije u "Tesli" i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompaniji čije su dionice uvrštene na berzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate kompanije. SEC također traži građansku novčanu kaznu i druge pravne lijekove protiv Maska. 

Najava Maska da razmišlja o povlačenju dionica "Tesle" s berze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milione dolara. Naime, ubrzo nakon Maskove najave, cijena dionice "Tesle" pala je za 11 posto, na gotovo 380 dolara. 

Premda je sljedećih dana cijena dionice pala, neki ulagači koji su i prije igrali na pad cijene dionice "Tesle" optužili su Maska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Mask, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije tačno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milione dolara. Između ostalog, optužili su Maska i "Teslu" da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice "Tesle". 

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena dionice "Tesle" pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za 12 posto.

Najgori scenarij za Maska bit će plaćanje ogromne kazne, a usto bi mu moglo biti zabranjeno da u budućnosti bude direktor bilo koje kompanije u SAD koja je na berzi. To znači da bi njegovi dani upravljanja kompanijom "Tesla" bili gotovi, što je gotovo nezamislivo za kompaniju koja je isprepletena s Maskovom osobnošću i vizijom.

- Mislim da je važno pitanje kako izdati kaznu koja će disciplinirati Maska, ali koja u isto vrijeme neće uništiti njegovu vrijednost za dioničare "Tesle" -  rekao je profesor Džozef Grundfest (Joseph) s Pravnog fakulteta na Stanfordu koji je ujedno bio član spomenute Komisije koja tuži Maska.

Profesor Grundfest je za BBC izjavio kako postoji nekoliko rješenja za Maska da ostane u kompaniji, ako mu bude izrečena najstroža kazna.

- Možete zamisliti da postane glavni u odjelu za proizvodnju, dok neko drugi preuzima direktorsku poziciju. Ili može dobiti "dadilju za Twitter", što bi značilo da ne smije komunicirati ni s kim o kompaniji prije nego što njegove tvitove ne provjeri odgovorna dorasla osoba -  rekao je profesor.

Iz "Tesle" nisu htjeli komentirati Maskovu budućnost. Ipak, profesor Grundfest podsjetio je na slučaj američke poduzetnice Marte Stjuart (Marthe Stewart). Ona je zbog pronevjere odslužila zatvorsku kaznu, pristala na petogodišnju zabranu upravljanja kompanijom te je umjesto toga bila šefica kreativnog odjela u roku od pet godina. Ipak, u Maskovom slučaju, SEC ne zahtijeva zatvorsku kaznu. Profesor Grundfest je zaključio kako treba priznati da Amerikanci vode u objavljivanju glupih tvitova. 

Postavlja se pitanje i kako će reagirati Teslini i Maskovi fanovi. Oni koji su odani fanovi već su frustrirani ovim potezom SEC-a, a usto su ljutiti i zabrinuti oko budućnosti kompanije. Osim SEC-a, i američki javni tužioci su izvijestili kako su u ranim fazama istrage koju provode o toj kompaniji.

Osim ove dvije istrage, Mask će se uskoro suočiti i s tužbom od strane britanskog ronioca koji ga tuži za klevetu nakon što je Mask na Twitteru više puta rekao da je pedofil.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.