SVIJET Neshvatljiv potez Ilona Maska

Kontroverzni milijarder više neće biti šef "Tesle" zbog bizarnog razloga: Samo je želio impresionirati djevojku

Pod istragom zbog tvitova u kojima je naveo da će svoju kompaniju povući sa berze

Blic.rs
30.09.2018 07:50

Mask s djevojkom Grajms

Kontroverzni milijarder Ilon Mask (Elon Musk) je pod istragom zbog tvitova u kojima je naveo da će svoju kompaniju "Tesla" povući sa berze, a sada je otkriveno da je on to učinio jer je želio impresionirati svoju devojku, piše "Bumberg" .

Mask je federalnim istražiteljima rekao da je procijenio akcije svoje kompanije na 420 dolara jer je mislio da će njegova djevojka uživati u referenci na marihuanu. Broj 420 se često vezuje za marihuanu i pušenje marihuane, a 20. april se u svijetu obilježava kao Dan marihuane.

Protiv njega je podigla optužbe Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC). Ekscentrični milijarder više neće biti predsjednik uprave "Tesla Motorsa". On se nagodio i pristao odstupiti s čelnog mjesta. 

Prema uvjetima nagodbe, Mask će ostati direktor u "Tesli", ali mora odstupiti s mjesta predsjednika uprave na tri godine. Uz to, i on i "Tesla" morat će platiti 20 miliona dolara kazne.

Mask će ubuduće prilikom bilo kakve objave vezane za kompaniju morati da se pridržava onoga što mu savjetuje marketinško odjeljenje. 

Masku su dali 45 dana da napusti mjesto predsjednika "Tesle".   

Mask je u jednom tvitu 7. avgusta napisao da razmišlja o povlačenju "Tesle" sa berze i da bi dioničarimo ponudio 420 dolara po dionici. On je naveo i da ima osigurane finansije za taj potez.

Mask, međutim, u to vrijeme nije osigurao sredstva, a njegova kompanija, koja je do kraja dana imala najveći porast na berzi, od tada je u slobodnom padu.

Prema SEC-ovoj tužbi, Mask je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom na to da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim finansijerom. Ovom tužbom Mask je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prevaru u vezi hartija od vrijednosti.

Sada se nalazi u opasnosti od zabrane da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su akcije na berzi. Osim toga, mogao bi da ode i u zatvor.

Tagovi

Elon Musk Tesla
NA VRH