SVIJET

SAD i Kanada postigle novi trgovinski sporazum

U zajedničkom saopćenju dvije zemlje su objavile da će novi trgovinski pakt biti nazvan USMCA

Arhiv

Index.hr

1.10.2018

SAD i Kanada službeno su potvrdile da su postigle dogovor o "novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu", koji bi trebao zamijeniti sporazum NAFTA iz 1994. godine.

U zajedničkom saopćenju dvije zemlje su objavile da će novi trgovinski pakt biti nazvan USMCA (Sporazum SAD - Meksiko - Kanada). Sporazum je postignut u posljednji trenutak prije isteka krajnjeg roka u ponoć po lokalnom vremenu, prenose agencije.

- USMCA će našim radnicima, farmerima i kompanijama osigurati moderan sporazum koji će rezultirati slobodnijim tržištem, poštenijom trgovinom i snažnijim privrednim rastom u našoj regiji - navodi se u zajedničkom američko-kanadskom saopćenju. 

- On će ojačati srednju klasu i stvoriti dobro plaćene poslove i nove prilike za gotovo pola milijarde ljudi koji Sjevernu Ameriku zovu svojim domom - dodaje se u saopćenju dvije države. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zauzeo se za promjene NAFTA-e jer je smatrao da se SAD nepošteno tretira. Razgovori su pokrenuti prije više od godinu, a posljednjih su mjeseci više puta bili u zastoju, SAD i Meksiko već su postigli dogovor u avgustu. 

Dvije strane su objavile da će njihov bilateralni sporazum stupiti na snagu ako se do krajnjeg roka 1. oktobra ne postigne sporazum s Kanadom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.