KATASTROFA

Broj poginulih u potresu i cunamiju u Indoneziji premašio 840

Većina osoba poginula je u gradu Palu

AFP

Avaz.ba

1.10.2018

Indonezijska agencija za bavljenje posljedicama prirodnih katastrofa saopćila je u ponedjeljak da je broj poginulih nakon katastrofalnog potresa i cunamija koji su pogodili otok Sulavesi porastao na nešto više od 840 osoba, a skoro 50.000 ljudi raseljeno je katastrofom. 

Većina osoba poginula je u gradu Palu, ali je još veliki broj o čijoj se sudbini ništa ne zna jer je još blokiran pristup priobalnim gradovima zbog nepristupačnih cesta, oborenih dalekovoda i prekida telefonskih veza. Portparol agencije Sutopo Purvo Nugroho (Purwo) izjavio je da je broj poginulih porastao u odnosu na prethodni dan. 

Potres jačine 7,5 stepeni po Rihterovoj skali u zoru u petak izazvao je cunami s valovima visine do šest metara na nekim mjestima. Brojne zgrade su srušene i spasioci još rade na nalaženju preživjelih ljudi. Masovni ukopi poginulih obavljeni s tokom dana.

Na hiljade očajnih osoba, većinom djece i žena, preplavilo je aerodrom, u neuspjelom pokušaju da se domognu aviona indonezijskog zrakoplovstva koji bi ih trebao prebaciti iz grada.

Snimci koje je emitirala indonezijska TVOne prikazuju djecu i žene, od kojih su neke trudnice, a druge nose bebe u naručju, kako jecaju i plaču dok preklinju vojno osoblje da im dopusti ulazak u avion Herkules.

- Nismo jeli tri dana. Samo želimo da nas odvedu na sigurno - izjavila je jedna žena za TV mrežu.

Aerodrom je zatvoren za komercijalni saobraćaj od potresa u petak navečer.

TVOne javila je da je ministar u vladi Rini Sumarno obećao da će vlada uskoro poslati brodove da bi pomogli preživjelima da napuste pokrajinsku prijestonicu.

Indonezijski predsjednik Džoko Vidodo (Joko Widodo) izjavio je da vlada čini sve što je u njenim moćima da bi dostavila gorivo i hranu u Palu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.