ZANIMLJIVOSTI

Nasljednicima ruskih milijardera po 1,4 milijarde dolara

Najviše bi naslijedio sin Vagita Alekperova, 27-godišnji Jusuf, i to 17 milijardi dolara

Arhiv

SRNA

1.10.2018

Bogatstvo od 402 milijarde dolara posjeduju 102 ruska milijardera zajedno, navodi ''Forbes''.

Oni imaju 289 sinova i kćeri. Ako bi svakom djetetu dali podjednako, uzimajući u obzir različitu količinu novca koju posjeduju, nasljednici bi dobili 1,4 milijarde dolara u prosjeku.

Najviše bi naslijedio sin Vagita Alekperova, 27-godišnji Jusuf, koji je studirao na fakultetu nafte i plina "Gubkin" u Moskvi i radio dvije godine na naftnim poljima. On bi mogao dobiti 17 milijardi dolara.

Jusuf još ne zna hoće li naslijediti svog oca u kompaniji "Lukoil".

Džahangir  Mahmudov (Jahangir) ima nešto više od 30 godina i jedini je nasljednik Iskandera Mahmudova, ruskog biznismena uzbekistanskog porijekla, vlasnika fabrike bakra UGMK.

On potencijalno može zaraditi na nasljedstvu 6,9 milijardi dolara.

Džahangir je završio poslovne škole u Londonu, radio je kao savjetnik generalnog direktora željezničke "Aero-ekspres" linije u Rusiji, kao i u bankarskoj grupaciji ''Goldman Saks''. Sada je zamjenik generalnog direktora fabrike cinka u Čeljabinsku.

Na vrhu spiska nasljednika je i Aleksis Kuzmičov (Alexis Kuzmichov), sin osnivača investicione kompanije "Leter van" i "Alfa grupe" Alekseja Kuzmičova, čija je imovina procijenjena na 7,1 milijardu dolara.

Ako Tara i Adrijan, djeca industrijalca i filantropa Andreja Meljničenka (Melnichenko), podijele očeve milijarde, svako će dobiti po 7,3 milijarde.

Među nasljednicima, prema "Forbesu", visoko kotiraju Viktorija Miheljson (Victoria Mihelson) i njen brat čije ime nije poznato javnosti. Oni bi dobili po 8,9 milijardi dolara.

Njihov otac Leonid Miheljson je vlasnik kompanije "Novatek", najvećeg privatnog plinskog giganta u Rusiji, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.