KONAČNO

Zeleno svjetlo "Volkswagena" na dogradnju automobila s dizelskim motorima

Trenutni standard euro 6

Arhiv

SRNA

2.10.2018

Njemački proizvođač automobila "Volkswagen" pristao je da finansijski učestvuje u naknadnoj dogradnji automobila s dizelskim motorima, dok je BMW to odbio, izjavio je njemački ministar saobraćaja Andreas Šojer (Andreas Schoer).

Njemački ministar je na konferenciji za novinare dodao da je "Daimler" saopćio kako će ipak razmotriti učešće  u ovoj akciji, no da će se koncentrirati na finansijske podsticaje u vrijednosti do  5.000 eura kako bi vozači zamijenili stare dizelaše novim i tako umanjiti ispuštanje štetnih plinova.    

Vlasnici starijih dizelaša u njemačkim gradovima sa velikim zagađenjem zraka imat će opciju da biraju između zamjene starog vozila za novo i mehaničkog unapređenja, navodi se, između ostalog, u dokumentu koji je dat ranije na uvid.    

Poslije maratonskih razgovora, kancelarka Angela Merkel i lideri koalicionih stranaka objavili su da su postigli dogovor o rješavanju problema zagađenja u gradovima bez uvođenja nepopularnih zabrana. 

Predviđeno je da se mehanička unapređenja izvrše na automobilima s motorima koji ispunjavaju standarde euro 4 i euro 5, dok je trenutni standard euro 6.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.