POMIRENJE

Sjeverna i Južna Koreja uklanjaju 800.000 nagaznih mina sa granice

Broj bjegunaca smanjio se od kada je Kim stigao na vlast prije sedam godina

Twitter

CDM

2.10.2018

Vojske Sjeverne i Južne Koreje započele su uklanjanje jednog dijela nagaznih mina u oblasti duž granice, u kojoj ih je zakopano više od 800.000, objavili su zvaničnici dvije zemlje.

Na jugu je čišćenje započeto u utvrđenoj zajedničkoj sigurnosnoj oblasti u selu Panmandžom.

Mine će također biti uklonjene i na drugoj lokaciji, gdje je više stotina vojnika poginulo u Korejskom ratu.

Dogovor da se započne s uklanjanjem mina postignut je na nedavnom sastanku između Kim Jong-una (Kim Jong-un) i Mun Džae-ina (Moon Jae-in) u Pjongjangu.

Sve mine u zajedničkoj sigurnosnoj oblasti, koja čini samo dio demilitarizirane zone gdje su prisutni pripadnici obje vojske, bit će uklonjene u narednih 20 dana, stoji u saopćenju ministarstva odbrane Južne Koreje.

Kada se završi ova operacija, naoružani čuvari će napustiti oblast, a umjesto njih bit će raspoređeni nenaoružani vojnici, čiji je zadatak da kontroliraju tenzije na granici.

U aprilu ove godine Južna Koreja je prestala da emitira propagandne snimke preko zvučnika na granici, "kako bi došlo do smanjenja tenzija između dvije Koreje". Zvučnici su sada demontirani.

Demilitariziranu zonu čini pojas dužine 250 kilometara i širine četiri kilometra koji presijeca korejski poluotok. Ova oblast je puna nagaznih mina, granicu čini bodljikava žica i električne ograde na kojima su instalirane kamere.

Ovu granicu čuva više od deset hiljada vojnika na obje strane, zbog čega gotovo nemoguće preći granicu.

U novembru prošle godine, sjevernokorejska vojska pucala je na svog vojnika i ranila ga dok je prelazio na južnokorejsku stranu zajedničke oblasti.

Prema južnokorejskim zvaničnicima, broj bjegunaca sa sjeverne strane smanjio se od kada je Kim stigao na vlast prije sedam godina.

Odnosi između Sjevera i Juga, koji su zvanično i dalje u ratu, bez obzira na činjenicu da su se sukobi u Korejskom ratu završili 1953., značajno su se popravili u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prošlog mjeseca lideri dvije zemlje sreli su se u Pjongjangu zbog pregovora o prekidu denuklearizacije.

To se desilo nakon historijskog sastanka između Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u Singapuru u junu, na kome su se dvojica lidera dogovorila da zajednički rade na denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.