SVIJET

U Pentagonu sumnjaju da su im poslana dva paketa s ricinom

FBI preuzeo koverte te ih je poslao na daljnju analizu

Arhiv

Avaz.ba

2.10.2018

Pentagonu su poslana najmanje dva paketa za koja se sumnja da sadrže ricin, javlja "Fox News", pozivajući se na portparola Pentagona koji im je ovu informaciju potvrdio.

Pišu kako paketi nikada nisu pristigli u Pentagon, nego su označeni kao opasni u susjednoj zgradi u koju pristižu pošiljke za Pentagon. "Foxu" je potvrđeno kako FBI provodi istragu o sumnjivim paketima.

Pentagon je ovog ponedjeljka otkrio sumnjive supstance tokom pregleda pošiljki na odvojenoj lokaciji za pregled i primanje pošte. Koverte je jutros preuzeo FBI te ih je poslao na daljnju analizu. Sve pošiljke koje je Pentagon zaprimio jučer trenutno su u karantinu i ne predstavljaju prijetnje osoblju Pentagona - rekao je pukovnik Rob Maning (Manning).

Ricin je otrov koji dolazi u nekoliko oblika, ali pročišćeni prah koji se od njega dobiva može biti smrtonosan. Osim toga, to je jedan od otrova koje je najlakše proizvesti, piše FOX i podsjeća kako je ovog juna jedna Amerikanka optužena da je širila propagandu ISIL-a putem interneta.

Širenje propagande je uključivalo i davanje uputa jednoj osobi kako da proizvede ricin. Istog mjeseca je spriječen i napad ricinom u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.