POLITIKA

Švedske partije desnog centra imaju rok od dvije sedmice za formiranje vlade

Opoziciona alijansa osvojila je 143 od ukupno 349 mjesta u parlamentu na septembarskim izborima

Wikipedia

Avaz.ba

2.10.2018

Predsjedavajući švedskog parlamenta Andreas Norlen dao je danas rok od dvije sedmice partijama bloka desnog centra da formiraju vladu, pošto je premijeru iz bloka lijevog centra Stefanu Levenu 25. septembra izglasano nepovjerenje, prenose agencije. 

Opoziciona četveropartijska Alijansa osvojila je 143 od ukupno 349 mjesta u parlamentu na septembarskim izborima, samo jedno poslaničko mjesto manje od bloka do sada vladajućeg lijevog centra predvođenog socijaldemokratima.

Oba bloka suočena su sa "obeshrabrujućim" zadatkom formiranja vlade, s obzirom na isključivanje saradnje jednih s drugima u vladi ili sa antiimigracionom strankom Švedske demokrata, koja je osvojila 62 mjesta u parlamentu.

- Partije moraju ponovo da razmisle o svojim pozicijama u vezi s formiranjem vlade - istakao je Norlen i dodao da je on "predsjedavajući, a ne čarobnjak".

Norlen je rekao da lider Alijanse Ulf Kristerson (Kristersson) ima dvije sedmice da podnese izvještaj da li je postigao uspjeh.

Kristerson u pokušaju formiranja vlade nije ograničen sa samo svoje četiri partije Alijanse.

Švedske demokrate rekle su da će glasati protiv svake vlade koja im ne omogući politički utjecaj, a Leven, koji ostaje na čelu prijelazne vlade do izbora nove, isključio je davanje podrške vladi Alijanse, navodi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.