TRAGEDIJA

Nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija, Indonezija pogođena i erupcijom vulkana

Izdato upozorenje za regiju u krugu od 6,5 kilometara od vulkana

Arhiv

Index.hr

3.10.2018

Na indonezijskom otoku Sulavesi eruptirao je vulkan. Nekoliko dana nakon zemljotresa i cunamija koji je odnio više od 1.200 života, jutros u 8.47 sati po lokalnom vremenu eruptirao je vulkan.

Pepeo se uzdizao i do 5.809 metara nadmorske visine, javljaju agencije.    
 

Izdato je upozorenje za regiju u krugu od 6,5 kilometara od vulkana. Očekuje se kako će pepeo pasti sjeverozapadno od planine. Lokalni aerodrom trenutno radi bez problema.      

Naredba za evakuaciju nije izdata, jer u krugu od četiri kilometra od vulkana ne postoji nijedna građevina. Nije izdata naredba za evakuaciju jer nema nijedne građevine u krugu od četiri kilometra od vulkana. 

Podsjetimo, u petak je zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihtera pogodio otok Sulavesi pokrenuvši cunami koji se obrušio na obalni grad Palu. Stanovnici očajnički traže hranu, vodu i gorivo. Strahuje se da je pod ruševinama još stradalih. 

Jučer ujutro dva zemljotresa, prvi magnitude  5,9, a drugi 6, pogodila su u kratkom razmaku otok Sumba na jugu indonezijskog arhipelaga. 

Indonezijske vlasti strahuju da će broj žrtava rasti te su proglasile dvosedmično vanredno stanje.    

Zemljotres koji je zahvatio Sulavesi bio je snažniji od niza zemljotresa koji su u avgustu pogodili Indoneziju i u kojima je više od 500 ljudi poginulo, a 1.500 povrijeđeno na otoku Lomboku pokraj Balija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.