SVIJET

Makron prihvatio ostavku ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolona

Prema francuskom ustavu, predsjednik imenuje i razrješava ministre po instrukcijama premijera

Arhiv

Fena

3.10.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) prihvatio je ostavku ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolona (Gérard Collomb), saopćila je u srijedu Jelisejska palača, u posljednjem udarcu francuskom čelniku koji je prethodno odbijao dopustiti svom lojalnom ministru da napusti vladu.

Kolon, koji je smatran jednim od najpouzdanijih Makronovih saveznika, nagovijestio je prije dvije sedmice kako namjerava podnijeti ostavku naredne godine, ali se našao pod rastućim pritiskom i u ponedjeljak je učinio prvobitni pokušaj da napusti vladu koji je glatko odbio predsjednik Makron.

U saopćenju objavljenom jutros Jelisejska palača potvrdila je da je Makron prihvatio novi pokušaj ostavke Kolona.

- Predsjednik je prihvatio ostavku Žerara Kolona i zatražio je od premijera da obavlja njegove dužnosti do imenovanja nasljednika - navodi se u saopćenju.

Kolon, utjecajna ličnost na francuskoj političkoj sceni, objavio je kako planira da se kandidira za svoj stari položaj gradonačelnika jednog od najvećih francuskih gradova Liona.

Kazao je da će ostati ministar do evropskih izbora u maju iduće godine, ali se našao pod pritiskom da odmah podnese ostavku.

Makronov ured u ponedjeljak navečer je izjavio da je predsjednik stavio veto na njegov pokušaj ostavke, insistirajući na "povjerenju" prema 71-godišnjem Kolonu.

Kolon je, međutim, izjavio u utorak da još namjerava odstupiti, stvarajući zabunu u francuskom političkom establišmentu.

- Žerar Kolon ponovo je podnio ostavku. Koliko dugo će ta farsa trajati? objavila je u tvitu čelnica krajnje desnice Marin Le Pen.

Premijer Eduar Filip (Edouard Phillippe) otkazao je posjetu Južnoj Africi zakazanu za četvrtak i petak nakon što je od njega zatraženo da obavlja dužnosti ministra Kolona, saopćio je njegov ured.

Prema francuskom ustavu, predsjednik imenuje i razrješava ministre po instrukcijama premijera.

Kolon je ranije upoređivao odnose s Makronom, 31 godinu mlađim od njega, kao između oca i sina. On je plakao od sreće tokom Makronove inauguracije u maju 2017.

Njihovi su se odnosi, međutim, pogoršali ovog ljeta zbog skandala koji je okruživao bivšeg Makronovog sigurnosnog savjetnika Aleksandra Benalu (Alexandre Benall), optuženog za nasilje nad demonstrantima, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.