NJUJORK

Donald Tramp optužen za utaju poreza, otvorena istraga protiv njega

Nakon što je "New York Times" objavio informacije prema kojima je američki predsjednik primio više od 400 miliona dolara od svojih roditelja

Tramp: Malo vjerojatno da bi bio izložen kaznenom progonu zbog zastare

Index.hr

3.10.2018

Porezna služba države Njujork otvorila je istragu nakon što je "New York Times" objavio informacije prema kojima je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) primio više od 400 miliona dolara od svojih roditelja, djelimično zahvaljujući manevrima oko porezne utaje.

Informacije iz dnevnika opovrgli su advokat američkog predsjednika i portparol Bijele kuće.

Po članku iz NYT-a objavljenom o bogatstvu Trampa, bivši magnat nekretnina nije to postao sam od sebe, kako to rado priča svojim pristašama ili u svojim knjigama poput bestselera "Umijeće pregovaranja".

Citirajući porezne prijave i povjerljive finansijske dokumente, dnevnik tvrdi da je, od najranije dobi pa do danas, bivši magnat nekretnina iskoristio, poput njegovo četvero braće i sestara, prihode od carstva nekretnina njegova oca Freda.  

Ukupan iznos tih prihoda odgovara današnjih približno 413 miliona dolara, piše NYT.

Po dnevniku, Donald Tramp je primio, počevši od treće godine, 200.000 dolara godišnje (u sadašnjim dolarima) te je s osam godina već bio milioner.

Nakon objave tih informacija, porezna služba države Njujork "provjerava optužbe u članku NYT-a i odlučno istražuje sve tragove", izjavio je jedan od njenih portparola.  

NYT tvrdi da se do dijela tog novca moglo doći zahvaljujući poreznoj utaji. Predsjednik i njegova braća i sestre oformili su firmu paravan s jedinim ciljem, da se prikriju darivanja njihovih roditelja.  

Donald Tramp je pomogao svom ocu da profitira nezasluženo s više miliona dolara poreznih olakšica i potcijeni svoje prihode od nekretnina da bi smanjio porez koji je trebalo platiti prilikom njihova prijenosa djeci.

Djeca Trampa primila su ukupno "svotu puno veću od milijardu dolara" od svojih roditelja.

NYT, pozivajući se na porezne stručnjake, navodi da je malo vjerovatno da bi Tramp bio izložen krivičnom progonu zbog zastare, no dodaju da ne postoji zastara za kazne koje izriču upravna tijela za porezne prijestupe.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.