VELIKA BRITANIJA

Boris Džonson žestoko napao Terezu Mej: Njen plan za Brexit je prevara

"Times" je napisao da je Džonson "ponizio" Mej pred njenom vlastitom strankom, a da su članovi stranke "klicali na svaku njegovu riječ"

Džonson: Kritizirao prijedloge premijerke

Index.hr

3.10.2018

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) održao je jučer govor pred članovima Konzervativne stranke na godišnjem kongresu u Birmingemu u kojem je kritizirao prijedloge premijerke Tereze Mej (Theresa May) za Brexit i pozvao konzervativce da se vrate temeljnim vrijednostima.

Dočekan dugim pljeskom i klicanjem, najmoćniji premijerkin kritičar u vladajućoj stranci, Džonson, rekao je da je njen plan o napuštanju Evropske unije "prevara" i pozvao je stranku da se vrati svojim tradicionalnim vrijednostima niskih poreza, zakona i reda.

Brutalni govor kao priprema za rušenje Mej?

U njegovom govoru, koji je "Washington Post" opisao kao "brutalan", Džonson je nazvao pristup Mej Brexitu i "politički ponižavajućim".

- Ovo nije pragmatično, ovo nije kompromis. To je opasno i nestabilno - političko i ekonomski. Moji dragi konzervativci, ovo nije demokratija. Ovo nije to za što smo glasali. Ovo je skandal. Ovo nije preuzimanje kontrole natrag. Ovo je predavanje kontrole - grmio je bivši ministar vanjskih poslova, koji je nedavno dao ostavku, navodno zbog nezadovoljstva planovima za Brexit, ali prema tvrdnjama analitičara zbog vlastite ambicije da zamijeni Mej na čelu stranke i države.

Također je pozvao na veće izdvajanje za javno zdravstvo.


Samo šest mjeseci pred izlazak Britanije iz Evropske unije, položaj Tereze Mej na čelu stranke dodatno su zatresle kritike na račun njenih planova kod kuće i u Briselu.

Džonson je upozorio članove stranke da, ako se budu držali ovog plana, prijedloga nazvanog po premijerkinoj rezidenciji, da možda potpisuju smrt stranke na izborima. Međutim, brzo je dodao da će biti uz Mej, ako ne uz njen plan, barem zasad.

- Ne vjerujte im kad kažu da nema drugog plana i nema alternative - poručio je Džonson stotinama konzervativaca dodajući d aje ovo trenutak da se odbaci ovaj plan

Ponudio stranci svoj plan uz odgodu Brexita

List "Sun" tvrdi da je Džonson, koji je napustio svoju poziciju u vladi zbog protivljenja planu Mej za Brexit, iznio višim članovima Konzervativne stranke svoj program - u slučaju da postane premijer - u kojem govori da bi odgodio Brexit za najmanje šest mjeseci kako bi pregovori krenuli ispočetka.

Džonson je uvjeren, kako piše "Sun", da je Britaniji potrebno više vremena da se pripremi za razdruživanje s Evropskom unijom.


Britanski mediji opisali su njegov govor prilično zanimljivim riječima. "Bodeži izvučeni"; naslov je koji je izabrao najveći britanski tabloid "Daily Mail", komentirajući da je ovo bila Džonsonova "javna audicija za posao (premijera), ali i "duboko nelojalni i nerealni" govor od koga će jedino opozicija imati koristi.

"Times" je napisao da je Džonson "ponizio" Mej pred njenom vlastitom strankom, a da su članovi stranke "klicali na svaku njegovu riječ".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.