SVIJET

Pompeo: Raskidamo sporazum o prijateljstvu s Iranom

Teheran predstavlja prijetnju američkoj misiji u Iraku

AFP

Fena

3.10.2018

Sjedinjene Američke Države raskidaju sporazum o prijateljstvu i ekonomskim poslovima potpisan s Iranom 1955. godine, saopćio je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike). 

On je rekao da Teheran predstavlja prijetnju američkoj misiji u Iraku.

- Obavještavam vas da Sjedinjene Američke Države raskidaju sporazum o prijateljstvu s Iranom iz 1955. godine. Ovo je odluka koja je sazrela još prije 39 godina - rekao je Pompeo novinarima.

Ranije u srijedu, Međunarodni sud UN-a je usvojio preliminarnu presudu koja djelomično zadovoljava tužbu Irana, koja se tiče obnove američkih sankcija protiv Teherana. Prema Pompeovim riječima, ta odluka suda je neosnovana.

- Iran se pokušava miješati u suvereno pravo Sjedinjenih Američkih Država da poduzmu zakonske i neophodne radnje za zaštitu sopstvene nacionalne sigurnosti. Iran koristi Međunarodni sud pravde u političke i propagandne svrhe - dodao je državni sekretar.

Rusija, Iran, Sjedinjene Američke Države, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska potpisale su 2015. Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, prema kojem Iran prekida svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Međutim, u maju 2018. godine predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) objavio je da njegova zemlja izlazi iz tog sporazuma i uvodi nove sankcije Iranu. Nakon toga, Iran je u julu podnio tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država sudu Ujedinjenih naroda, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.