SVIJET

Britanski ministar optužio Rusiju za kibernetičke napade

Uputio jasnu poruku

Arhiv

Index.hr

4.10.2018

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) optužio je rusku vojnu obavještajnu službu (GRU) da je izvela niz kibernetičkih napada na političke i sportske institucije, firme i medije širom svijeta.

- Ovakvo ponašanje pokazuje njihovu želju da djeluju ne obazirući se na međunarodno pravo i na uspostavljene norme te da djeluju ne razmišljajući o posljedicama kao da nikad neće biti kažnjeni - saopćio je Hant.

- Naša je poruka jasna. Mi i naši saveznici otkrit ćemo i odgovoriti na pokušaje GRU-a da naruši međunarodnu stabilnost - dodao je.

Prema ministarstvu vanjskih poslova, Britanski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) otkrio je da GRU stoji iza najnovijih kibernetičkih napada u svijetu.

Ti su napadi "pogodili državljane mnogih zemalja, među kojima je i Rusija, i tu su državu stajali milione funti, dodao je.

Među napadima koje je NCSC identificirao je i onaj na američku Demokratsku stranku, koji je bio uvod u skandal o ruskom upletanju u američku predsjedničku kampanju 2016. godine, za koji je Vašington već optužio GRU.

Među njima je i curenje povjerljivih dokumenata iz baza podataka Svjetske antidopinške agencije (AMA) te informatički napad na zračnu luku u ukrajinskom gradu Odesi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.