SVIJET Optužio rusku vojnu obavještajnu službu

Britanski ministar optužio Rusiju za kibernetičke napade

Uputio jasnu poruku

Index.hr
04.10.2018 09:45

Foto: Arhiv

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) optužio je rusku vojnu obavještajnu službu (GRU) da je izvela niz kibernetičkih napada na političke i sportske institucije, firme i medije širom svijeta.

- Ovakvo ponašanje pokazuje njihovu želju da djeluju ne obazirući se na međunarodno pravo i na uspostavljene norme te da djeluju ne razmišljajući o posljedicama kao da nikad neće biti kažnjeni - saopćio je Hant.

- Naša je poruka jasna. Mi i naši saveznici otkrit ćemo i odgovoriti na pokušaje GRU-a da naruši međunarodnu stabilnost - dodao je.

Prema ministarstvu vanjskih poslova, Britanski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) otkrio je da GRU stoji iza najnovijih kibernetičkih napada u svijetu.

Ti su napadi "pogodili državljane mnogih zemalja, među kojima je i Rusija, i tu su državu stajali milione funti, dodao je.

Među napadima koje je NCSC identificirao je i onaj na američku Demokratsku stranku, koji je bio uvod u skandal o ruskom upletanju u američku predsjedničku kampanju 2016. godine, za koji je Vašington već optužio GRU.

Među njima je i curenje povjerljivih dokumenata iz baza podataka Svjetske antidopinške agencije (AMA) te informatički napad na zračnu luku u ukrajinskom gradu Odesi.

NA VRH