NEVJEROVATNO

Od 110 milijardi eura godišnje zarade kriminalaca EU zaplijeni 1,1 posto

Kriminalci se finansiraju i iz terorističkih operacija, a legislativa EU prepuna je "ozbiljnih rupa" koje se iskorištavaju da bi kriminalci sakrili imovinu u državama članicama

S. N.

4.10.2018

Nezakonita tržišta u Evropskoj uniji bilježe profit od otprilike 110 milijardi eura godišnje. Europol, sigurnosna agencija Unije, procjenjuje da 98,9 posto zarade na takvim tržištima ostaje na raspolaganju počiniocima; 2,2 posto imovine stečene kriminalom zamrznuto je u EU od 2010. do 2014., a od toga samo je 1,1 posto zaplijenjeno.

Poslanici Evropskog parlamenta pred sobom danas imaju alarmantne podatke agencija za provođenja zakona u Uniji. 

U njemu se ističe da se kriminalci finansiraju i iz terorističkih operacija, a da je legislativa EU prepuna "ozbiljnih rupa" koje se iskorištavaju da bi kriminalci sakrili imovinu u državama članicama. 

- Postupci su kompleksni. Problem je i nedovoljna zaštita prava žrtava na kompenzaciju - navodi se u materijalu Evropskog parlamenta.

Predložen je i "djelotvoran sistem oduzimanja imovine" koji će biti na snazi u svim državama članicama EU. 

Zamrzavanje i oduzimanje bit će brže i učinkovitije. Nova pravila uključuju strožije rokove i standardne obrasce za sve zemlje EU. Pokrivaju se sve vrste zločina, a prioritet kod oduzimanja neće imati država, već žrtve.

Među predloženim mjerama su i strožija pravila s uključivanjem klauzule o odbijanju priznavanja i izvršenja naloga za zamrzavanje ili oduzimanje, koja se temelji na nepoštivanju temeljnih prava, uz rok od 45 dana za provođenje naloga za oduzimanje. Poslanici Evropskog parlamenta su, također, inicirali da se zaplijenjeni novac troši za društvene svrhe.

Nakon glasanja, uredba će biti proslijeđena Evropskom vijeću, tijelu u kojem sjede šefovi država ili vlada država članica EU, za konačno zeleno svjetlo. 

Provodi se 24 mjeseca nakon stupanja na snagu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.