DIPLOMATIJA

Mađarski konzul proglašen nepoželjnom osobom zbog incidenta u Ukrajini

Objava videa je dodatno zategnula godinama loše odnose dvije države

Euromaidanpress.com

Index.hr

4.10.2018

Ukrajina je objavila da je mađarskog konzula proglasila nepoželjnom osobom nakon skandala izazvanog videosnimkom na kojem Ukrajinci iz pokrajine s mađarskom manjinom prisežu Mađarskoj.

Diplomatska nota, kojom je konzul proglašen nepoželjnom osobom zbog aktivnosti nespojivih s njegovim diplomatskim statusom, predata je u četvrtak mađarskom ambasadoru u Ukrajini, stoji u saopćenju ukrajinske diplomatije.

Radi se o konzulu u Berehovu, malom gradu Transkarpatije, na zapadu zemlje, gdje živi oko 100.000 stanovnika mađarskog porijekla.

- On mora napustiti ukrajinski teritorij u roku od 72 sata -  precizira se u saopćenju.

Taj diplomatski incident je uslijedio nakon što su ukrajinski mediji u septembru objavili videosnimak snimljen skrivenom kamerom u konzulatu u Berehovu.

Snimljene su osobe koje prisežu Mađarskoj.

- Prisežem da Mađarsku smatram domovinom. Bit ću vjeran državljanin Mađarske - ponavljaju oni na mađarskom i zatim slušaju mađarsku himnu.

- Bolje bi bilo ne objaviti ovo - naglašava u videu osoba koju ukrajinski mediji predstavljaju kao mađarskog diplomatu.

- Na granici pazite. Na ukrajinskoj granici pokažite ukrajinski pasoš -  dodaje ta osoba.

Objava tog videa je dodatno zategnula godinama loše ukrajinsko-mađarske odnose. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin i mađarski Petar Szijjarto (Péter Szijjártó) su spomenuli tu aferu tokom susreta prošle sedmice  u Njujorku, ali nisu ništa dogovorili.

Kijev koji zabranjuje dvostruko državljanstvo, ali ga ne kažnjava, optužuje vladu Viktora Orbana da je posljednjih godina izdala oko 100.000 mađarskih pasoša pripadnicima mađarske manjine Transkarpatije.

Budimpešta optužuje Kijev da krši prava te dijaspore i prijeti akcijom u sklopu Evropske unije i NATO-a, čija je Mađarska članica, kako bi spriječila saradnju s Kijevom.

Mađarska je u četvrtak kao odmazdu prognala ukrajinskog konzula iz Mađarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.