VAŠINGTON

Optuženo sedmero Rusa za cyber napade

Oni su na meti imali američke i međunarodne organizacije koje su razotkrile dopingovanje ruskih sportista

S. N.

4.10.2018

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo je sedmero Rusa za cyber napade.

Kako je objavljeno, radi se o operativcima ruske Vojne obavještajne službe (GRU). Oni su na meti imali američke i međunarodne organizacije koje su razotkrile dopingovanje ruskih sportista.


Zbog toga je Rusija bila isključena s Olimpijskih igara.

Američke i međunarodne organizacije dokazale su da je dopingovanje ruskih sportista rađeno po naredbi zvanične Moskve. Kremlj je bio uključen u sve detalje te operacije. Kada je ona razotkrivena, Rusija je diskvalificirana s Olimpijskih igara.

Kako prenose američki mediji, optužnica, napisana na 41 stranu, podnesena je u sudu u Pitsburgu. U njoj su izneseni brojni detalji aktivnosti vojnih špijuna. Navedeno je da je njihova kampanja trajala četiri godine. Na meti su im bili američka Anti-doping agencija, čije je sjedište u saveznoj državi Kolorado, te Svjetska anti-doping agencija u Montrealu, Kanada.

Špijuni su, navodi se dalje, najprije ukrali lične podatke uposlenika ove dvije agencije, te još nekoliko međunarodnih tijela koje se, također, bore protiv dopinga.

Potom su pokrenuli kampanju difamacija i pokušaja ucjena.


Sve je odmah prijavljeno američkim i kanadskim vlastima, a u operaciju Ministarstva pravde SAD učestvovale su i Velika Britanija i Holandija.

Sve je rađeno pod okriljem Divizije za nacioThursday’s indictments are not tied to Mueller’s work, but the head of Justice’s National Security Division said during a press conference in Washington that the indictment charges do cover an overlapping group of conspirators.
“They evince some of the same methods of computer intrusion and the same overarching Russian strategic goal: to pursue its interests through illegal influence and disinformation operations aimed at muddying or altering perceptions of the truth,” said assistant attorney general John Demers.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.