BARCELONA

Slavna operna pjevačica Monserat Kabalje preminula u 85. godini

Komemoracija će se održati u nedjelju

Printscreen

Avaz.ba

6.10.2018

Preminula je Monserat Kabalje (Montserrat Caballe), jedna od najpoznatijih opernih pjevačica u historiji. Preminula je u 85. godini u Barceloni, javljaju španski mediji.

Operna diva posljednjih je mjesec provela u bolnici, gdje se liječila zbog bolesti žučnog mjehura. 

- Umrla je noćas u bolnici Sant Pau - kazao je izvor unutar te barcelonske bolnice.

Komemoracija za slavnu sopranisticu, koja je godinama imala zdravstvenih problema, održat će se u nedjelju, a pogreb u ponedjeljak, objavile su pogrebne službe katalonskog glavnog grada.

Monserat Kabalje na sceni je provela više od 50 godina, a nastupala je i s velikanima poput Lučana Pavarotija (Luciano Pavarotti) ili Plasida Dominga (Plácido ). Svjetsku je pažnju privukla 1965. godine nastupom u operi Lukrezija Borgija (Lucrezia) u njujorškom Karnegi Halu.

Rođena je u Barceloni i sa samo devet godina je primljena u prestižni Conservatori Liceu. Osim svojim glasom, fanove je oduševljavala i svojom osobnošću. Zvali su je "La Superba". Godine 1985. borila se s tumorom na mozgu, a imala je i problema sa srcem. 

Godine 1987. sa slavnim Fredijem Merkurijem (Freddie Mercury) snimila je pjesmu Barcelona koja je 1992. godine bila službena himna Olimpijskih igara u tom gradu. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.