SKANDAL

Papa Franjo naredio je "temeljitu istragu" svih dokumenata koji se nalaze u vatikanskim uredima

Odsad više nije prihvatljivo da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drukčije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela

Fena

Fena

6.10.2018

Papa Franjo naredio je "temeljitu istragu" svih dokumenata koji se nalaze u vatikanskim uredima, a odnose se na osramoćenog američkog kardinala Teodora Makerika (Theodore McCarrick), što je prvi odgovor Svete Stolice na optužbe podignute protiv njega.  

U dokumentima iz avgusta nadbiskup  Karl Marija Vigano (Carlo Maria Vigano), bivši vatikanski ambasador u SAD-u, kaže da je Papa godinama znao za nedolično Makerikovo seksualno ponašanje prema odraslim sjemeništarcima, ali da nije ništa poduzeo.

Makerik je u julu postao prvi kardinal koji je podnio ostavku na dotadašnju funkciju u vodstvu crkve pošto su odvojene istrage pokazale da su izjave, prema kojima je spolno zlostavljao šesnaestogodišnjeg mladića, vjerodostojne.

U saopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da bi istraga koja se vodi protiv Makerika mogla pokazati da su - tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktuelnim pristupom Crkve ovakvim problemima - prenose mediji.

U saopćenju iz avgusta Vigano optužuje brojne aktuelne i bivše visoke vatikanske i američke svećenike koji su prikrivali Makerikov slučaj. Tada je pozvao Papu da odstupi s dužnosti.

- Odsad više nije prihvatljivo da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drukčije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela - saopćio je Vatikan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.