SVIJET

Proruska stranka dobila izbore u Latviji

Harmonija je osvojila 20 posto, proevropski liberalni savez FOR / Razvoj 12 posto, a dvije populističke stranke KPV LV i Novi konzervativci svaka po 14 posto

Wikipedia

Index.hr

7.10.2018

Proruska stranka Harmonija pobijedila je na izborima u Latviji i mogla bi formirati vladu s populistima, prenose agencije.

Harmonija je osvojila 20 posto, proeuropski liberalni savez FOR / Razvoj 12 posto, a dvije populističke stranke KPV LV i Novi konzervativci svaka po 14 posto.

Stranke su u prošlosti stvarale koalicije kako Harmonija ne bi mogla formirati vladu.

Komentatori ocjenjuju da bi se proruska stranka sada mogla udružiti s populistima.

Harmonija će imati 24 od 100 mandata u parlamentu, Novi konzervativci 16, a KPV LV 15.

- Bez Harmonije nije moguća stabilna koalicija - izjavio je agenciji Leta Nils Ušakov (Ushakovs), predsjednik te stranke i gradonačelnik glavnog grada Rige.

Vladajuća koalicija premijera Marisa Kucinskisa, koja se sastoji od Saveza zelenih i seljaka, Nacionalne alijanse i Jedinstva osvojila je oko 27 posto glasova, gotovo pola manje nego na prošlim izborima.

Dosadašnja koalicija desnog centra uspjela je obnoviti nacionalnu ekonomiju nakon krize iz 2009., ali je umorno izborno tijelo u potrazi za novim licima.

Latviju već duže potresaju skandali vezani za korupciju i pranje novca. Guverner centralne banke čeka suđenje za primanje mita.

Perspektiva populističke koalicije sklone Kremlju plaši brojne ljude u toj baltičkoj zemlji s 1,9 miliona stanovnika čija je historija obilježena teškim odnosima s velikim ruskim susjedom.

Povezana u prošlosti sporazumom sa strankom Ujedinjena Rusija Vladimira Putina, Harmonija je popularna u rusofonoj manjini koja predstavlja četvrtinu stanovništva u zemlji.

Na parlamentarnim izborima 2014. bila je prva, ali nije mogla preuzeti vlast jer su sve ostale stranke odbile ući s njom u koaliciju.

Latvija, članica EU i NATO-a, dijeli s Rusijom 276 kilometara granice. 

NATO je ondje rasporedio više od hiljadu vojnika i svaka, pa i najmanja promjena u odnosu političkih snaga brine i Brisel i Vašington.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.