SVIJET

Papa Franjo: Đavo je kriv za seksualna zlostavljanja i podjele u Crkvi

Čvrsto uvjeren da je Satana kriv

Arhiv

SRNA

8.10.2018

Đavo je živ i zdrav i radi prekovremeno na podrivanju Rimokatoličke crkve, rekao je papa Franjo. 

Ustvari, Papa je tako čvrsto uvjeren da je Satana kriv za aferu oko seksualnog zlostavljanja i za duboke podjele u Crkvi da je zatražio od katolika širom svijeta da svaki dan ovog mjeseca izgovaraju posebnu molitvu u pokušaju da ga savladaju. 

- Crkva mora biti zaštićena od napada zlonamjerenog, velikog optuživača, ali u isto vrijeme mora biti svjesna svoje krivice, grešaka i počinjenih zlostavljanja u prošlosti i u sadašnjosti - rekao je papa Franjo u poruci 29. septembra. 

Otkad je izabran, 2013. godine, Papa je otvoreno rekao da vjeruje u postojanje đavola. U dokumentu u aprilu o svetosti u modernom svijetu Papa je više puta spomenuo đavola. 

- Ne treba da mislimo da je đavo samo mit, predstava, simbol, govorna figura ili ideja. Ta greška vodit će nas ka tome da spustimo gard i da budemo neoprezni i završimo ranjiviji - rekao je on u dokumentu. 

Katolička crkva pogođena je skandalom o velikom broju slučajeva seksualnog zlostavljanja, čiji su vinovnici svećenici, i to od Njemačke do SAD i Čilea. 

U isto vrijeme, sve dublja polarizacija između konzervativaca i liberala u Crkvi sve je vidljivija na društvenim mrežama. 

Izraz "veliki optuživač", koji papa Franjo koristi kada opisuje Satanu, naišao je na neodobravanje najžešćeg kritičara Pape, nadbiskupa Karla Marije Viganoa (Carlo Marija Viganòa), bivšeg ambasadora Vatikana u Vašingtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.