BILATERALNI ODNOSI

Đukanović: Papa će sljedeće godine posjetiti Crnu Goru

On namjerava posjetiti Crnu Goru, čime će pokazati uvažavanje prema ogromnom kapitalu koji ta zemlja ima, a to je kvalitet međuvjerskog i međuetničkog sklada

Arhiv

Avaz.ba

8.10.2018

Papa Franjo namjerava posjetiti Crnu Goru, čime će pokazati uvažavanje prema ogromnom kapitalu koji ta zemlja ima, a to je kvaliteta međuvjerskog i međuetničkog sklada, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon susreta s Papom u Vatikanu. 

- Sveti Otac saopćio je svoju riješenost da u sklopu brige o regiji posjeti Crnu Goru. Kazao je da je za sljedeću godinu najavio posjet trima državama regije, ali da nema dileme da će nakon toga naći vremena da posjeti i Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multietničkog i multikulturnog sklada - poručio je Đukanović u izjavi za TVCG.

Istaknuo je kako je papa Franjo pozdravio rezultate koje Crna Gora postiže u evropskim integracijama, kao i doprinos koji daje u regiji.

- Zajedno smo ocijenili da se bilateralni odnosi održavaju na vrlo visokom nivou, o čemu svjedoče i frekventni susreti na najvišem nivou. Također smo izrazili zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena i rezidentna nuncijatura Vatikana u Crnoj Gori, što će, vjerujemo, također doprinijeti daljnjem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Vatikana - kazao je Đukanović.

Kako je ranije saopćeno iz Đukanovićevog ureda, posjeta crnogorskog predsjednika Vatikanu potvrda je odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke povijesne korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886.godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.