SVIJET

Kina uništava islamska obilježja u pokrajini Ningksia

Kineska muslimanska etnička grupa, čini 35 posto od ukupnog broja stanovnika

Twitter

Fena

9.10.2018

Kina uništava arapska i islamska obilježja u Đinčuanu, glavnom gradu sjeverne kineske pokrajine Ningksia, gdje živi narod Hui, kineska muslimanska etnička grupa, koja čini 35 posto od ukupnog broja stanovnika.  

Kina mijenja obilježja i znamenitosti u gradu s arapskim karakteristikama u kineske te zabranjuje upotrebu arapskog jezika na natpisima po ulicama i trgovinama.

Također su porušene neke od džamija koje su izgrađene bez odgovarajućih dozvola, što je muslimane iz naroda Hui potaklo da protestiraju ispred tih džamija.

Autonomna regija Ningksia ima trajno pravo da bude domaćin ekonomskog i trgovinskog foruma Kine i arapskih zemalja, na kojem učestvuje više od 76 država i međunarodnih organizacija.

Kina je iskoristila kao izgovor za ovakve poteze nekoliko videosnimaka koje su objavili kineski mediji o nasilnim incidentima protiv Kineza nemuslimana, a pripisuju se "pojedinim fanaticima" iz naroda Hui i Ujgur.

Također su objavljeni snimci koji prikazuju priključivanje jednog broja Ujgura "džihadskim grupama", dok drugi prikazuju spaljivanje kineske zastave, prenose mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.