SVIJET

Tramp prihvatio ostavku Niki Hejli, američke ambasadorice pri UN-u

Krajem septembra ona je saopćila da su mediji pogrešno protumačili trenutak na Generalnoj skupštini, kada su se svjetski lideri smijali dok se predsjednik hvalio svojim dostignućima

Arhiv

CDM

9.10.2018

Američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Niki Hejli (Nikki Haley) podnijela je danas ostavku predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump), prenose mediji.

Objavljujući to u Ovalnom uredu jutros, Tramp je Hejli nazvao "njegovim prijateljem".

Nije jasno kad će tačno ambasadorica napustiti administraciju, ali AP prenosi da je predsjednik SAD saopćio da će se to dogoditi "do kraja godine".

Bivša guvernerka Južne Karoline često je kritizirala Trampa tokom njegove predsjedničke kampanje 2016. godine, govoreći čak i da bi mogao da izazove novi svjetski rat, pa je bilo iznenađujuće kada je baš nju odabrao za ambasadoricu pri UN-u. 

Hejli, kćerka indijskih Sika kojoj je rođeno ime Nimrata Randava, navodno je razgovarala s Trampom o ostavci tokom prošle sedmice.

Ona je ranije u "The New York Timesu" objavila da s entuzijazmom podržava većinu Trampovih odluka, ali nije uvijek saglasna s njim. Kada dođe do neslaganja, istakla je, pozove ga telefonom ili ode da porazgovaraju “oči u oči”. 

Tramp je, kako je dodala, slušao savjetnike ukoliko imaju drugačije mišljenje i nije ih ušutkivao niti zahtijevao da se priklone njegovom stavu.

U Ujedinjenim narodima snažno je zastupala stavove SAD i više puta je branila Donalda Trampa. Krajem septembra Hejli je saopćila da su mediji pogrešno protumačili trenutak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, kada su se svjetski lideri smijali dok se Tramp hvalio svojim dostignućima.

- Kada je to rekao, njima se svidjelo koliko je iskren - rekla je. 

Prema njenim riječima, to nije uobičajen diplomatski potez i bilo joj je smiješno jer je Tramp veoma iskren.

- Vidjela sam da su mediji pokušali da to predstave kao nepoštovanje, ali to nije bilo to. Oni (svjetski lideri) vole da budu s njim - kazala je Hejli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.