PORUKE

Tramp najavio: Novi sastanak s Kimom nakon izbora 6. novembra

Index.hr

10.10.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da će se njegov drugi samit s čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom održati nakon izbora za Kongres i Senat, zakazanih za 6. novembar. 

U razgovoru s novinarima tokom leta na politički skup u Ajovu Tramp je najavio da će se sa sjevernokorejskim vođom ponovo sastati nakon izbora u novembru.

- Sada jednostavno ne mogu otići - kazao je.

Ranije u utorak Tramp je novinarima rekao da planira svoj drugi samit s Kimom te da je u dosadašnjim razgovorima s njime postignut "nevjerovatan napredak".

- Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) tokom vikenda je održao "vrlo dobre" razgovore s Kimom, a kao mjesto sastanka se razmatraju tri ili četiri lokacije - dodao je Tramp, prenosi "Index.hr".

Pompeo je nedavno u Seulu izjavio da su dvije strane "prilično blizu" postizanja dogovora o drugom samitu dvojice predsjednika.

Novinarima je rekao da je Kim spreman dozvoliti međunarodnim inspektorima pristup poligonima za nuklearna testiranja Pungje-ri i za testiranje raketnih motora Sohae čim se postigne dogovor o načinu obavljanja nadzora.

- Iako je još mnogo posla pred nama, sada možemo vidjeti put kojim ćemo ostvariti krajnji cilj, a to je potpuna i konačna denuklearizacija Sjeverne Koreje - kazao je Pompeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.