SVIJET

Tramp Rijadu: Razjasnite nestanak novinara

Turske vlasti tvrde da je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu

Arhiv

Vijesti.me

10.10.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) zatražio je odgovore od Saudijske Arabije o nestalom saudijskom novinaru Džamalu Hašogiju (Jamal Khashoggi) za koga turske vlasti tvrde da je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu.

Tramp je danas rekao novinarima da niko ne zna šta se tačno dogodilo, izrazio nadu da je Hašogi živ, i dodao da planira da pozove u Bijelu kuću Hašogijevu vjerenicu, tursku novinarku Hatidže Čengiz (Cengiz).

Turski zvaničnici vjeruju da je Hašogi, kritičar vlade u Rijadu i kolumnista Vašington posta, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je 2. oktobra došao po dokumente koji su mu potrebni za ženidbu. Saudijski zvaničnici negiraju optužbe i tvrde da je novinar napustio zgradu konzulata.

Turski mediji su danas prikazali video snimak kamera za nadzor na kojem se vidi kako Hašogi ulazi u zgradu saudijskog konzulata u Instabulu, a kasnije crni kombi koji odlazi odatle.

Objavjene su i slike na kojima se vidi kako su dva aviona s 15 Saudijaca sletjela na istanbulski aerodrom Ataturk 2. oktobra prije svitanja, kao i slike iz hotela u kojima su oni odsjeli i fotografije na kojima se vidi da odlaze iz Turske iste večeri. Turski mediji navode da je reč o elitnoj saudijskoj jedinici poslatoj da ubije Hašogija.

Hašogi (59) je prošle godine otišao u SAD iz straha da ne bude uhapšen pošto je kritikovao neke odluke saudijskih vlasti, uključujući vojnu intervenciju u Jemenu.

Predsjednik SAD je danas kazao da je razgovarao sa saudijskim zvaničnicima o, kako je rekao, "lošoj situaciji", ali nije naveo detalje razgovora.

Bijela kuća je saopćila da su Trampov savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) i Trampov zet i savjetnik Džared Kušner (Jared Kushner) jučer razgovarali sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom (Mohamadom bin Salmanom)  o Hašogiju.

S njim je potom razgovarao i američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) koji je ponovio zahtjev Vašingtona za informaciju o nestalom novinaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.