SVIJET

Saudijska Arabija angažira velika svjetska imena u izgradnji modernog grada

Mnoga poznata imena iz polja nauke, biznisa i tehnologije su dovedena u vezu sa ovim projektom

Arhiv

O.K.

12.10.2018

Saudijska Arabija privlači velika svjetska imena kako bi im pomogla u njihovom novom poduhvatu - izgradnji modernog grada budućnosti - iako se svakodnevno postavljaju pitanja oko umiješanosti ove države u ubistvo novinara Džamala Kašogija (Jammal Khashoggi).

Suosnivač Ubera Trevis Kalanik (Travis Kalanick, direktor SoftBanka Masajoši Son (Masayosi), kapitalista i član uprave Facebooka Mark Andresen (Marc Andreessen) i predsjednik Y Commbinatora Sem Altman (Sam) su samo neki od velikih imena iz oblasti tehnologije, nauke i biznisa koji su pristali da rade na ovom projektu, navode saudijske agencije.

Andersen je odbio da komentira navode o uključenosti u ovaj projekat, dok Kalanik, Son i Altman nisu odgovorili na upite CNN-a o uključenosti u ovaj projekat.

Den Doktorof (Dan Doctoroff), direktor Sidewalk Labsa, inovacijske kompanije u vlasništvu Googlea, je rekao kako se njegovo ime nije trebalo naći na listi koje su agencije objavile.

- Ime Dana Doktorofa nije trebalo biti na toj listi - rekao je njegov potparol i dodao da Doktorof "nije član savjetodavnog vijeća u Saudiji".

Ernest Moniz, bivši američki državni sekretar za energetiku, rekao je da je povukao svoju odluku zbog kako kaže "trenutnih događaja".

- Gledajući u budućnost, moje veze sa tim vijećem biće obznanjene tek kada saznam sve detalje o ubistvu Kašogija - rekao je Moniz u izjavi za američke medije.

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman najavio je izgradnju NEOM-a prije godinu dana, na jednoj investicijskoj konferenciji u Rijadu, na kojoj je prisustvovao i direktor Softbanka Son. Son je tada opisao plan za izgradnju automatizovanog grada sa autonomnim vozilima i dronovima kao "fantastičnom prilikom".

Ovaj plan je samo jedan dio Salmanove Vizije 2030, plana za restruktuiranje ekonomije kraljevine kroz povećanje investicija, povećanju turizma i prodaji udjela u državnoj naftnoj komapniji, Aramco.

Ali prodaja Aramcoa je stavljena van snage, a Saudijska Arabija se sada nalazi pod pritiskom svjetske javnosti zbog ubistva disidenata, dok su nova hapšenja bila usmjerena ka klericima i advokatima koji se zalažu za ljudska prava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.