RASKOL

Ruska pravoslavna crkva prekida veze s Carigradom

Kremlj je ranije ponovio da je protiv takve odluke i upozorio na teške posljedice

Patrijarh Kiril. CDM

CDM

12.10.2018

Ruska pravoslavna crkva će prekinuti euharističke veze s Carigradom zbog razdora s Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, potvrdio je portparol Patrijarha Kirila i Ruske pravoslavne crkve Aleksandar Volkov (Alexander).

Kako prenose agencije, nakon trodnevnog sinoda u Istanbulu, kojim je predsjedavao vaseljenski partijarh Vartolomej, Carigradska patrijaršija podržala je zahtjev za nezavisnost ukrajinske crkve kao autokefalne i ukinula izopćenje Patrijarha Filareta, koji se nada da će voditi novu crkvu u Kijevu.

Sinod je ukinuo odluku iz 1686. godine, kojom je moskovskom patrijarhu dato pravo da rukovodi crkvom u Kijevu, pišu mediji.

- Naša sopstvena crkva je garant duhovne nezavisnosti - rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko (Poroshenko) nakon saopćenja.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril zaprijetio je prošlog mjeseca da će njegova crkva prekinuti veze s Carigradskom patrijaršijom, ukoliko prizna nezavisnu ukrajinsku crkvu.

Kremlj je ranije danas ponovio da je protiv takve odluke i upozorio na teške posljedice.

- Naravno, ne želimo da se poduzmu odluke koje bi dovele do dubokog raskola u pravoslavnom svijetu - rekao je novinarima portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov (Dmitry).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.