SEUL

Mun: Sjeverna Koreja namjerava ukinuti nuklearno naoružanje

U intervjuu za BBC, on je izjavio da bi te akcije mogle uključivati otvaranje američkog ureda za vezu

Fena

Fena

12.10.2018

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un namjerava ukinuti nuklearno naoružanje, materijale i postrojenja kako bi ostvario "potpunu" denuklearizaciju Korejskog poluotoka, izjavio je u petak južnokorejski predsjednik Mun Džae-in (Moon Jae-in).

Mun je, također, izjavio da su Sjever i Sjedinjene Američke Države imali diskusije na radnom nivou o aranžiranju drugog samita između Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) čim se okončaju američki novembarski izbori, sudeći po transkriptu Munovog intervjua za BBC, koji je objavio njegov ured.

Nakon njegovog trećeg samita u Pjongjangu s Kimom, Mun je izjavio da je Sjever spreman da pozove međunarodne eksperte kako bi nadzrali demontiranje raketnog postrojenja i zatvaranje glavnog nuklearnog kompleksa "Yongbyon" ukoliko Vašington poduzme recipročne akcije.

U intervjuu za BBC, Mun je izjavio da bi te akcije mogle uključivati otvaranje američkog ureda za vezu u Sjevernoj Koreji, humanitarnu pomoć i razmjenu ekonomskih eksperata.

Tramp je izjavio u utorak da će njegov drugi samit s Kimom biti održan nakon američkih kongresnih izbora zakazanih za 6. novembar, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.