KATASTROFE

U Centralnoj Americi uragan Majkl već odnio 13 života

Za Floridu te susjedne Alabamu i Džordžiju je proglašeno vanredno stanje

Uragan Michael

Dnevnik.hr.

12.10.2018

Prva žrtva uragana Majkl koji je jučer pogodio Floridu je muškarac na kojeg je palo drvo koje je probilo krov njegove kuće, potvrdio je portparol šerifa okruga Gadsen te savezne američke države, prenose agencije.    

Poginulo je i jedno 11-godišnje dijete u okrugu Seminol u Džordžiji kad se na njegovu kuću srušio zasad nepoznati objekt.   

Kompanija  "Duke Energy Corp" je saopćila da bi Majkl mogao dovesti i do prekida snabdijevanja za 100 do 200 hiljada njenih klijenata na Floridi, procijenivši da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i duže od sedmicu.    

Uragan Majkl, oluja četvrte kategorije, jučer je pogodio Floridu u blizini Meksiko Biča, a vlasti su upozoravale da je za bijeg prekasno te tom prilikom pozvali one koji nisu slušali pozive za evakuaciju da ne izlaze iz domova.  

Najsnažnija oluja koja je pogodila kontinentalni dio SAD od uragana Andrju 1992. godine porušila je brojne domove, progutala brojna zdanja, a na mjestima gdje su nekad bili trgovački centri ostavila je samo ruševine.    

Preko noći je uragan Majkl oslabio pa je on sada oluja prve kategorije s udarima vjetra od 120 kilometara na sat. Očekuje se da će nastaviti slabiti sve dok se kreće prema Atlantiku.

Za Floridu te susjedne Alabamu i Džordžiju je proglašeno vanredno stanje. Na putu ovog uragana se nalazi 16 miliona ljudi, a očekuje se da bi on mogao zahvatiti Sjevernu i Južnu Karolinu, koje je prošlog mjeseca kišom natopio uragan Florens.

- Dobro smo pripremljeni. FEMA je spremna, svi smo spremni. Razgovarao sam s guvernerom Skotom i svima s kojima je bilo potrebno, tako da se nadam da će nam se sreća osmjehnuti. Možda se to neće dogoditi, ali smo mi spremni - rekao je američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump). 

U Meksičkom zaljevu do sada su zatvorene brojne naftne platforme, a proizvodnja je smanjena za oko 40 posto. Uragan Majkl je već odnio 13 života u Srednjoj Americi, dok je Kubi donio oko 300 litara kiše po metru kubnom.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.