REAKCIJE

Erdoanov portparol nakon presude Bransonu: Turska je pravna država s nezavisnim sudstvom

Podsjetio Trampa da turski sudovi donose odluke isključivo u skladu sa svojim zakonima i važećim propisima

AFP

Avaz.ba

12.10.2018

Šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću Fahretin Altun (Fehrettin) komentirajući presudu američkom pastoru Endrjuu Bransonu (Andrew Brunson) pokazala da je Turska pravna država i da sudske instance nezavisno donose odluke.

- Odluka suda donesena danas u slučaju Bransona pokazala je da je Turska demokratska i pravna država te da je sudstvo u ovoj zemlji nepristrasno i nezavisno -  rekao je Altun.

Podsjetio je i da je ranije u značajnoj mjeri američka administracija pokušavala izvršiti pritisak na nezavisno sudstvo Turske, ali i istakao riječi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da se Turska neće povinovati prijetnjama.

- Američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je nakon sudske odluke napisao da 'radi naporno na slučaju pastora Bransona', želimo još jednom podsjetiti da je Turska demokratska i pravna država i da su turski sudovi nezavisni. Ovo je jasno utvrđeno i članom 138 Ustava Republike Turske. Sudije su nezavisne na svojim dužnostima i donose odluke u skladu s Ustavom, zakonom i pravom. Ni jedan organ vlasti ili osoba ne može utjecati na sudove i sudije i davati im naredbe ili savjete. Turski sudovi, kao i Republika Turska donose odluke isključivo u skladu sa svojim zakonima i važećim propisima - poručio je Altun.

Podsjetimo, turski sud naredio je danas oslobađanje američkog pastora koji je optužen za terorizam.

On je bio u kućnom pritvoru dvije godine, a teretio se za pokušaj državnog udara 2016. godine, nakon čega su ga turske vlasti povezivale s Fetulahom Gulenom (Fetullah).

Sud u Izmiru, na zapadu Turske, osudio je Bransona na tri godine i mjesec dana zatvora, ali ga pušta na slobodu uzimajući u obzir vrijeme provedeno u pritvoru i dobro ponašanje tokom suđenja.

Slučaj ovog pastora izazvao je veliku diplomatsku krizu na relaciji SAD - Turska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.