GLOBUS

Masovni protesti u Njemačkoj: 150.000 protiv rasizma

Index.hr

13.10.2018

Prosvjednici iz cijele Njemačke koračali su u subotu ulicama Berlina okupljeni protiv ksenofobije i ekstremne desnice u jednom od najvećih skupova u toj zemlji u zadnjih nekoliko godina.

Organizatori procjenjuju da se na prosvjedu okupilo više od 150.000 ljudi, nakon antiimigracijskih prosvjeda u nekoliko gradova na istoku zemlje tokom ljeta i porasta podrške ekstremno desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) prije državnih izbora u nedjelju.

"Ujedinjeni protiv rasizma"

Glasnogovornik policije nije dao procjenu koliko se ljudi okupilo na prosvjedu koji su organizirali aktivisti za ljudska prava, uključujući Amnesty International.

Prosvjednici su nosili natpise "Gradimo mostove, a ne zidove", "Ujedinjeni protiv rasizma" i "Nedjeljivi smo - za otvoreno i slobodno društvo".

Dolazak više od milijun migranata, od kojih su mnogi stigli iz ratnih zona na Bliskom istoku, ojačao je potporu Alternativi za Njemačku.

Očekuje se da će dobro proći na izborima u Bavarskoj, dugogodišnjem uporištu konzervativne Kršćansko-socijalne unije, članice savezne koalicijske vlade kancelarke Angele Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.