GLOBUS

Zbog navodnog korištenja hemijskog oružja: EU najavila nove sankcije za Rusiju

Agencije

14.10.2018

Ministri vanjskih poslova Evropske unije podržat će nove sankcije protiv Rusije zbog navodnog ruskog korištenja hemijskog oružja.

To je saopćio šef Komiteta za vanjske poslove Vijeća Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

- Šansa je 100 posto da će ministri vanjskih poslova EU i zvanično potvrditi nove sankcije protiv Rusije na sutrašnjih razgovorima u Luksemburgu - rekao je Kosačev, prenosi TASS.

Kosačev smatra da Zapad sankcijama želi da postigne tri cilja. Prvo da Zapad sankcijama pokaže da su upravu, jer bi sankcije zbog navodnog korištenja hemijskog oružja pokazale da je to tačno.

Drugo, da se sve optužbe protiv Zapada odbacuju, jer su oni ti koji nameću sankcije te se stoga na njih ne može ni sumnjati, objašnjava Kosačev.

Dodaje da je treći cilj taj da Zapad osigura pravo da istražuje, tuži i kažnjava svaku zemlju u skladu sa svojim odlukama, a da pritom ne dozvoli drugoj strani da se upozna sa slučajem i potom iskoristi svoje ekonomske prednosti da utiče na tržišta i strana tijela.

Ministarstvo vanjskih poslova Britanije saopćilo je danas da će ministri EU i zvanično odobriti sankcije protiv Rusije na sastanku Evropskog vijeća u Luksemburgu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.