GLOBUS

Mogerini: Sporazum iz Prespe jedinstvena prilika za pomirenje

Agencije

14.10.2018

Sporazum iz Prespe jedinstvena je prilika za pomirenje i razrješenje dvije decenije dugog spora između Skoplja i Atine, poručila je visoka komesarka Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini.

Ona je, u intervjuu makedonskoj agenciji MIA, kazala da je pozicija EU jasna i da u potpunosti podržavaju postignuti sporazum.

- To je jedinstvena prilika za pomirenje na zapadnom Balkanu, a koja se možda više neće ponoviti. Nadam se da će sve strane shvatiti značaj trenutka i osigurati budućnost zemlje u okviru EU, budućnost kakvoj se cijela nacija godinama nada da će postati stvarnost - rekla je Mogerini.

Ona je navela da su Atina i Skoplje pokazali političku hrabrost, liderstvo, odgovornost

- Oni su radili teško da bi se premostile razlike, stari problemi i da bi se postigao historijski sporazum, koji je pozdravila cijela Evropa - kazala je Mogerini.

Mogerini je podsjetila da je prisustvovala ceremoniji potpisivanja sporazuma na grčkoj strani Prespanskog jezera u junu.

Treba poštovati, kako je rekla, to što je sada u Grčkoj i Makedoniji u toku nacionalna procedura za primjenu tog sporazuma.

Mogerini je kazala da razumije osjetljivost i složenost historijske pozadine spora kao i zabrinutosti koje su iskazane.

- Pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su od vitalnog značaja u angažiranju EU na zapadnom Balkanu i ključni su principi procesa proširenja Unije - rekla je ona.

Mogerini je ocijenila da je razrješenje takvog složenog spora od ogromnog značaja za region i njen napredak na putu ka EU.

- Taj historijski sporazum može doprinijeti transformaciji čitavog regiona zapadnog Balkana. Njegovanje dobrosusjedskih odnosa pomaže nam da radimo zajedno na rješavanju velikog broja izazova i okolnosti koje dijelimo, uključujući i sfere poput migracije - rekla je Mogerini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.