SVIJET

Salvini: Bavarski izbori znače "arrivederci" za Merkel

Evropska unija je izgubila, izjavio populistički političar

Arhiv

FENA

15.10.2018

Rezultati bavarskih izbora znače da je "stari sistem" preglasan u Evropi, izjavio je italijanski desničarski populistički ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini (Matteo).

- U Bavarskoj su promjene odnijele pobjedu, a Evropska unija je izgubila - objavio je Salvini, koji je, također, zamjenik italijanskog premijera i čelnik desničarske stranke Liga, u tvitu u nedjelju navečer.

- To je historijski poraz za hrišćanske demokrate i socijaldemokrate, dok naši prijatelji iz AfD (ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku) prvi put ulaze u regionalni parlament - izjavio je Salvini.

Prvi rezultati pokazuju da su CSU i SPD doživjeli teške poraze na bavarskim nedjeljnim izborima, dok je AfD osvojila desetak posto glasova u svom prvom pokušaju da uđe u parlament u Minhenu.

- Arrivederci, Merkel, Junker (Juncker) i Šulc (Schulz) - zaključio je Salvini, misleći na kancelarku Angelu Merkel, bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta i bivšeg čelnika SPD-a Martina Šulca i predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera (Jean-Claude), prenosi DPA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.