UPOZORENJA

U Iranu pogubljeno petero djece

S. N.

15.10.2018

Prošle sedmice je u Iranu pogubljena Zeinab Sakavand. Ona je proglašena krivom da je ubila svog supruga kad je imala 17 godina.

U saopćenju za javnost organizacija "Human Rughts Watch" navodi da sud nije uvažio njenu odbranu u kojoj je tvrdila da je prisilno udata kad joj je bilo 15 godina i da je od tada bila izložena stalnom maltretiranju supruga. On ju je prebijao i ponižavao te iskorištavao na različite načine.

Sakavand je peto dijete koje je ubijeno ove godine. Prije nje likvidirana je jedna djevojčica i trojica dječaka, za različita krivična djela.

HRW navodi i da još najmanje 49 djece u iranskim zatvorima čeka da bude osuđeno na smrtnu kaznu. Navode i tvrdnje Ujedinjenih naroda da je od 2014. godine čak 140 djece osuđeno na najstrožu moguću kaznu.

Iako je iransko zakonodavstvo reformirano prije pet godina, sudska praksa i dalje prednost u izricanju smrtne kazne daje svjedocima, posebno sudskim vještacima.

HRW upozorava da je Iran previše tolerantan prema društvenim anomalijama, a prestrog prema nepunoljetnim počiniocima teških krivičnih djela. Djevojčice se, prema iranskim zakonima, mogu udati s 13, a dječaci oženiti s navršenih 15 godina. Stručnjaci upozoravaju da su djeca sklonija prijekim djelima, kada su pod pritiskom, nego punoljetne osobe. Također, prislilni brakovi nepunoljetnih osoba puno su češće razlog incidentnih situacija jer su djeca izloženija fizičkim i psihičkim maltretiranjima starijih supružnika.

Ova organizacija poziva vlasti u Teheranu da izvrše sveobuhvatnu reformu zakonodavstva i sudske prakse i izbace iz upotrebe smrtnu kaznu, barem kada su u pitanju djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.