TERORIZAM

Njemačka protjerala Marokanca koji je pomagao u napadima na SAD 11. septembra

Bio član hamburške grupe

AFP

Index.hr

15.10.2018

Munir el-Mutasadek (Monir al-Mutasadek), jedan od pomagača hamburške grupe koja je izvršila terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine, protjeran je iz Njemačke. Nakon što je robijao doživotnu zatvorsku kaznu u jednom od hamburških zatvora, otpušten je, dok je u toku njegovo protjerivanje u zemlju porijekla Maroko.    

On je iz zatvora u Hamburgu helikopterom prebačen u Frankfurt, odakle bi tokom dana redovnom linijom trebao otputovati u Maroko.   

U Njemačkoj doživotna kazna, po pravilu, traje 15 godina, jedino se u teškim slučajevima može preinačiti, tako da se osoba u zatvoru može zadržati neograničeno vrijeme.    

Mutasadek je bio član tzv. hamburške ćelije, na čijem čelu je bio Muhamed Ata (Mohammad Ata), jedan od pilota aviona koji su oteti i iskorišteni u napadu na Njujork i Vašington.    

Zbog pomoći u ubistvu u više od 3.000 slučajeva kao i članstva u terorističkoj grupi, Mutasadek je 2009. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. U zatvoru se nalazio od hapšenja u novembru 2001. 

Kao i većina ostalih članova ove hamburške grupe, Mutasadek je studirao na univerzitetu Hamburg - Hardek te je boravio u kampu za vojnu obuku El-Kaide u Afganistanu.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.