ISTRAŽIVANJA

"Brazilski Tramp" uvjerljivo vodi u anketama naspram svog protukandidata

Zbog populizma dobio zanimljiv nadimak

Agencije

Avaz.ba

16.10.2018

Predsjednički kandidat krajnje desnice za izbore u Brazilu Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) učvrstio je svoju prednost pred ljevičarskim kandidatom Fernardom Hadadom (Fernando Haddad), pokazali su najnoviji rezultati predizbornih anketa.

Kompanija  "Ibope" objavila je istraživanje u ponedjeljak navečer koje pokazuje da Bolsonaro drži uvjerljivu prednost s 59 posto glasova protiv Hadadovih 41 posto, uprkos tome što desničar još ne može voditi ulične skupove jer se oporavlja od nedavnog, gotovo smrtonosnog, napada nožem u pokušaju ubistva prošlog mjeseca. 

Anketa "Ibopea", koju je objavio list "Estado de S. Paulo", pokazuje da Hadad sada ima veću stopu odbijanja, s 47 posto ispitanika koji su rekli da nikad ne bi glasali za njega, u usporedbi s 35 posto onih koji odbijaju Bolsonara. 

Anketom je obuhvaćeno 2.506 ljudi u subotu i nedjelju širom Brazila. 

Šezdesettrogodišnjak, kongresmen u sedam mandata koji otvoreno brani vojnu diktaturu u Brazilu 1964.-1985., Bolsonaro se prikazuje antiestablišmentskim kandidatom obraćajući se glasačima kojima je dosta političke korupcije i nasilja.

Bolsonara su prozvali i "Brazilskim Trumpom" zbog njegovog populizma i obećanja da će učiniti Brazil "ponovo velikim". 

S druge strane, Hadad, bivši gradonačelnik Sao Paula, s Radničkom strankom zasad se nije uspio distancirati od prezira mnogih Brazilaca prema njegovoj stranci i njenom osnivaču, bivšem predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi (Luis Ignjacio Lula da Silva), koji je prošle godine proglašen krivim za korupciju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.