PORUKE

Han: Španija može priznati Kosovo nakon sporazuma sa Srbijom

Agencije

RTK.live

16.10.2018

Evropski komesar za proširenje Johanes Han nada se da će, nakon što Kosovo i Srbija postignu sporazum, pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, uključujući i Španiju, ponovo razmotriti svoj stav. 

On je prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova Mediteranske unije u Madridu, gdje je govorio o pitanju Kosova.

- Stav čitave Evropske unije, kada je riječ o Balkanu, jeste ili da poklonimo stabilnost ili dobijemo nestabilnost - rekao je Han kada je upitan da li Španija dodaje prepreke za stabilnost Balkana, jer je ostala pri svom stavu da ne prizna Kosovo, prenosi RTK.live.

- Iskustvo pokazuje da se dugoročni mir i stabilnost na Balkanu može ostvariti samo ako vidimo evropsku perspektivu. Objavili smo strategiju za Balkan u februaru. Pokazali smo da će samo one zemlje koje su u stanju da riješe svoje međusobne probleme biti prihvaćene kao nove članice EU - rekao je Han za španske dnevne novine "El Pais".

Prema njegovim riječima, nakon postizanja ovog sporazuma, pet zemalja EU koje ne priznaju suverenitet Kosova će razmotriti svoju poziciju.

- Nadam se da ćemo, poslije sporazuma, biti u situaciji kada će pet zemalja koje nisu priznale suverenitet Kosova proučiti sporazum između Kosova i Srbije, a zatim donijeti odluku - rekao je komesar Han za "El Pais".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.