MISTERIJA

Šta se desilo s Kašogijem: Raste pritisak na Saudijsku Arabiju nakon posjete Pompea

AFP

B92

16.10.2018

Državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike Pompeo) je u Saudijskoj Arabiji razgovarao s kraljem Salmanom, dok pritisak na Saudijce da rasvijetle sudbinu novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) raste.

Kašogi je posljednji put viđen u Saudijskom konzulatu u Istanbulu prije dvije sedmice, prenosi B92.

Turski zvaničnici vjeruju da su Kašogija ubili saudijski agenti, ali Saudijci to negiraju.

Ipak, američki mediji izvještavaju da se Saudijci možda spremaju da priznaju da je Kašogi preminuo tokom ispitivanja koje je krenulo po zlu.

Turska policija je sinoć pretražila Konzulat, nakon što su to odobrile saudijske vlasti.

Inače, Pompeo i kralj su se sastali u Rijadu.

Iako još nije poznato o čemu su sve razgovarali, američki Stejt department saopćio je da je Pompeo zahvalio kralju na njegovoj "posvećenosti detaljnoj i čistoj istrazi" povodom nestanka Džamala Kašogija.

Pompeo očekuje da će kralj detaljnije razgovarati o istrazi s predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) u ponedjeljak.

Tramp je povodom ovih razgovora na Twitteru napisao: "Upravo sam razgovarao s kraljem Saudijske Arabije koji poriče da zna bilo šta o tome šta se desilo sa 'našim građaninom Saudijske Arabije'".

Kasnije je rekao novinarima: "Vrlo snažno je poricao. Meni je djelovalo kao da se radi o odmetnutim ubicama. Ko zna?

S obzirom na to koliko su odnosi između Saudijske Arabije i SAD snažni, u ovom slučaju je mnogo toga na kocki. Tramp je već odbacio otkazivanje unosnog sporazum o trgovini oružjem, iako je zaprijetio "strogom kaznom" ukoliko se otkrije da Saudijska Arabija stoji iza ubistva.

Kralj Salman je naredio istragu o nestalom novinaru u ponedjeljak. Saudijci su optužbe za ubistvo odbacili kao "neosnovane" i "lažne".

Saudijska Arabija je također odbacila ono što naziva političkim i ekonomskim "prijetnjama", rekavši da će na svaku mjeru, poput sankcija, odgovoriti "oštrijom".

Očekuje se da će se Pompeo sastati s princem Mohamedom bin Salmanom u Rijadu. Državni sekretar SAD će zatim otići u Tursku.

Osvrćući se na rastući pritisak na Saudijsku Arabiju, šefica UN-a za ljudska prava Mišel Bašele zahtijeva od Saudijske Arabije i Turske da otkriju sve detalje o slučaju.

Kašogi, koji je inače kritičar saudijske vlasti, pisao je za "Washington Post", posljednji put je viđen kako ulazi u Konzulat drugog oktobra.

Izvještaji navode da se napad desio kada je Kašogi otišao u Konzulat kako bi sredio papire za planirani brak.

Turski izvori navode da su ga ubili saudijski agenti, ali Rijad tvrdi da je Konzulat napustio nepovrijeđen.

Kašogi je ranije bio savjetnik saudijske kraljevske porodice, ali je ispao iz igre i sam izabrao izgnanstvo. On je američki državljanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.