GLOBUS

Nakon talačke krize: Sirijac koji je uhapšen u Kelnu trenutno u komi

Zvaničnik policije je rekao da izjave svjedoka ukazuju na to da je on, došao u martu 2015. godine, povezan sa "Islamskom državom"

Twitter

Srna

16.10.2018

Muškarac koji je u Kelnu uzeo ženu kao taoca državljanin je Sirije koji je dobio azil u Njemačkoj i trenutno se nalazi u komi, nakon što je tokom talačke krize više puta pogođen mecima iz vatrenog oružja, saopćeno je danas iz policije. 

Policijski zvaničnik izjavio je na konferenciji za novinare da je Sirijac, vjerovatno, planirao zapaliti plinske boce i punjenja, s ciljem da izazove požar na željezničkoj stanici, što bi dovelo do snažne eksplozije. Žena koju je otmičar jučer uzeo kao taoca zaposlena je u obližnjoj apoteci. 

Zvaničnik je rekao da izjave svjedoka ukazuju na to da je Sirijac, koji je u Njemačku došao u martu 2015. godine, povezan sa "Islamskom državom", ali da za sada nisu pronađeni dokazi za to. On je dodao da su tokom pretresa kuće Sirijca pronađene zalihe plina, a da su na zidovima na arapskom jeziku ispisani muslimanski citati, ali da nisu islamistički.  

Iz za sada nepoznatih razloga, napadač je ušao u apoteku noseći jedno od punjenja s plinom i zapaljive supstance. Identifikacioni dokument, koji je pronađen na mjestu incidenta, pokazao je da je Sirijac imao dozvolu boravka u Njemačkoj do juna 2021. godine. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.