PROMJENE

Skoro 2.000 radnika ostaje bez posla zbog odluke američkog farmaceutskog diva

Vrh kompanije će doživjeti osvježenje

Index.hr

18.10.2018

Američki proizvođač lijekova "Pfizer Inc" planira globalno smanjiti broj zaposlenika za otprilike 2 posto kroz dobrovoljna penzionisanja i otpuštanja tokom ove i početkom iduće godine zbog pojednostavljivanja korporativne strukture i ukidanja nekih upravljačkih funkcija i odgovornosti.

Portparol ''Pfizera'' Sali Biti (Sally Beatty) rekla je kako se pritom radi o stvaranju jednostavnijih, učinkovitijih struktura, a ne o postizanju uštede troškova.  

''Pfizer'' zapošljava oko 90.000 radnika širom svijeta.  

Taj potez farmaceutskog diva uslijedio je nakon što je početkom ovog mjeseca najavljeno kako će glavni operativni direktor Albert Burl (Bourl) u januaru naslijediti Jana Rida (Iana Reada) kao izvršnog direktora. 

Također, kompanija je uvela nove odgovornosti za mnoge svoje vrhunske menadžere te zaposlila novog šefa digitalnog sektora.

Dionica ''Pfizera'' porasla je u srijedu 1,7 posto. Kompanija trenutno ima tržišnu kapitalizaciju koja premašuje 250 milijardi dolara (oko 420 milijardi KM), a njene dionice ostvarile su u proteklih godinu skok cijene za više od 22 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.